StoryEditor

Paríž spozná kráľov antuky

28.05.2007, 00:00

Tenistov čaká najťažší turnaj. Presne to tvrdia Parížania. Práve v hlavnom meste Francúzska sa totiž včera začal druhý grandslamový turnaj roka Roland Garros. S rekordnou dotáciou 15,2 milióna eur. Víťazi dvojhier si z parížskej antuky odnesú milión eur.

Dve otázky -- jedna odpoveď
Medzi mužmi sa o kráľa červenej antuky pobijú dvaja rivali. Roger Federer a Rafael Nadal. Ten prvý, svetová jednotka Federer, chce získať na antuke slávny Grand Slam. Práve víťazstvo na Roland Garros mu ako jediné chýba, aby sa stal šiestym tenistom histórie, ktorý vyhrá všetky štyri grandslamové turnaje. Ten druhý, španielsky mladík Rafael Nadal, by zase rád potvrdil svoju pozíciu "kráľa antuky" a tretíkrát za sebou zvíťazil na Roland Garros. Vyhrať však môže len jeden. Švajčiarovi sa konečne podarilo zdolať Nadala na antuke, keď nad ním dominoval pred týždňom v Hamburgu. "Drzého" Španiela to však nerozhádzalo. "Moje sebavedomie je stopercentné. Jedna prehra s najlepším tenistom na svete ma nemôže rozhádzať," povedal obhajca titulu z posledných dvoch rokov Nadal. Rodák z Bazileja má však len jeden cieľ. Chce v Paríži vyhrať. "V Hamburgu som našiel recept na Nadala. Bola to tá najlepšia príprava na Paríž. Idem tam s veľmi dobrým pocitom." Na Roland Garros si však bude musieť poradiť sám, keď ukončil spoluprácu s trénerom Tonym Rocheom.

Nový objav
O tretie víťazstvo za sebou sa podobne ako Nadal pokúsi v ženskej dvojhre Belgičanka Justine Heninová. Tá pod Eiffelovou vežou vyhrala okrem posledných dvoch ročníkov aj v sezóne 2003. Belgičanka však mala v tejto sezóne zdravotné problémy a na antuke odohrala len dva turnaje. "Roland Garros je pre mňa viac ako len obyčajný turnaj. Obhajoba nebude jednoduchá," povedala Heninová.
Víťazka piatich grandslamových turnajov sa môže vyrovnať Američanke Monike Selesovej, ktorá na parížskej antuke získala hetrik v rokoch 1990 -- 1992. Jej najväčšími súperkami by mali byť dve najlepšie ženy v tomto roku: Ruska Svetlana Kuznecovová a Srbka Jelena Jankovičová.

Všetko po starom
Vo Francúzsku sa v dvojhrách predstaví aj pätica Slovákov. Ale len jeden medzi mužmi. Najlepší tenista Dominik Hrbatý sa stretne v prvom kole s Čechom Bohdanom Ulihrachom. Obaja tenisti sa veľmi dobre poznajú. Proti sebe nastúpili už štyri razy a všetky duely vyhral 29-ročný Bratislavčan. Pre neho to už bude jedenásta účasť na Roland Garros.
Väčšie šance uspieť na antuke má však medzi ženami Daniela Hantuchová, ktorej patrí vo svetovom rebríčku momentálne trináste miesto. V prvom kole sa stretne s Chorvátkou Jelenou Kostaničovou.

S kým sa stretnú Slováci
Hrbatý (24)
-- Ulihrach (ČR)
Hantuchová (12) -- Kostaničová (Chor.)
Gajdošová -- Petkovicová (Nem.)
Cibulková -- Sunová (Čína)
Suchá -- Schnyderová (Švaj./14)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 22:56