StoryEditor

Hokejisti zakončili skupinu prehrou s Ruskom

11.05.2006, 00:00
Hokejisti Slovenska zavŕšili svoje účinkovanie v základnej skupine majstrovstiev sveta v Rige tesnou prehrou 3:4 s Ruskom. Pri absencii Mariána Hossu chýbal nášmu tímu ozajstný líder, ktorý by vo vyrovnanom stretnutí v rozhodujúcich chvíľach dokázal potiahnuť mužstvo. Zverenci trénera Františka Hossu navyše opäť doplatili na zbytočné vylúčenia, keď inkasovali až tri góly v oslabení. Skupinu tak ukončili s bilanciou jedno víťazstvo (6:0 nad Kazachstanom) a dve prehry.

Hokejisti Slovenska zavŕšili svoje účinkovanie v základnej skupine majstrovstiev sveta v Rige tesnou prehrou 3:4 s Ruskom. Pri absencii Mariána Hossu chýbal nášmu tímu ozajstný líder, ktorý by vo vyrovnanom stretnutí v rozhodujúcich chvíľach dokázal potiahnuť mužstvo. Zverenci trénera Františka Hossu navyše opäť doplatili na zbytočné vylúčenia, keď inkasovali až tri góly v oslabení. Skupinu tak ukončili s bilanciou jedno víťazstvo (6:0 nad Kazachstanom) a dve prehry. Čo je horšie, do osemfinálovej skupiny si naši reprezentanti nepreniesli pravdepodobne ani bod (v čase uzávierky tohto vydania HN nebol ešte známy výsledok zápasu Kazachstan -- Bielorusko, ktorý by určil konečné poradie v skupine).

Ovečkina ustrážili, no súper vytiahol iné esá
Slováci, ktorí nastúpili v bránke opäť s Križanom, začali proti favoritovi skupiny odvážne. Útok Kapuša (pri absencii zraneného Hossu si navliekol kapitánske céčko) si aktivitou hneď vypýtal faul, no Čiernik ho okamžite opätoval a v ruskej presilovke Kuľaš otvoril strelecký účet na góly bohatého stretnutia. Našich hokejistov to však nezlomilo. Surový prakticky okamžite vyrovnal a Kollár dokonca v našom oslabení otočil skóre. Ofenzívne divadlo pokračovalo, žiaľ, naši si museli pomáhať proti čiperným ruským útočníkom nedovolenými zákrokmi. Nepozornosť slovenskej obrany potrestal Malkin. Mimoriadne otvorený hokej ponúkal šance na oboch stranách. Misky na ruskú stranu naklonil opäť v presilovke Zaripov, no do konca druhej tretiny stihol vyrovnať Čiernik. V záverečnej časti sa už tempo zápasu trochu upokojilo. Ovečkin, ako najväčšia hviezda zbornej, zostal dlžný svojej povesti. Duel sa vyvíjal ako remízový, žiaľ, Štrbák dostal dve minúty za nedovolené bránenie, naši v oslabení neustrážili Michnova, ktorý celkom nekrytý rozhodol. Rusi tak zásluhou plného bodového zisku vyrovnali vzájomnú bilanciu so Slovenskom na osem víťazných stretnutí, päť remíz a osem prehier a v C-skupine obsadili bez straty bodu prvé miesto.

Rozhodli presilovky
Podľa trénera Hossu nás o lepší výsledok pripravili časté fauly: "O osude vyrovnaného stretnutia rozhodli presilové hry. Viacerí hráči sa na reprezentačnej úrovni stretli s takýmto kvalitným súperom vôbec po prvý raz. Aj z tohto dôvodu sme mali v úvode zápasu trochu problémy vyrovnať sa s ich rýchlosťou. Druhý útok sa zameriaval na bránenie útoku s Ovečkinom, myslím, že úspešne. Citeľne nám chýbal Marián Hossa, ktorý by v početnej výhode niečo vymyslel a taktiež by budil u súpera rešpekt." Hossov náprotivok Vladimir Krikunov prejavil s výkonom svojho mužstva spokojnosť. "Bol to pre nás opäť ťažký zápas. So Slovenskom sme totiž od roku 2002 nevyhrali. Dôležitá bola hra v presilových hrách a oslabenia, my sme boli v oboch prípadoch úspešnejší."

Ako padali góly
4. min. --
Počas ruskej presilovky sa dostal puk na hokejku obrancu Kuľaša, ktorý delovkou od modrej čiary otvoril skóre. Križanovi clonil vo výhľade Graňák -- 0:1
6. min. --
Harant vysunul do brejku Cibáka, ktorý sa v situácii dvaja na jedného neulakomil a našiel presnou prihrávkou Surového -- 1:1
10. min. --
Vyrovnávajúci gól pridal Slovákom vietor do plachiet. V oslabení zobral Kollár puk Malkinovi, veľa nevymýšľal a tvrdou strelou prepálil neistého Zvjagina -- 2:1
18. min. --
Graňák dokázal ešte zblokovať pokus Michnova, no puk sa dostal štastne k Malkinovi, ktorý nezaváhal -- 2:2
28. min. --
Ďalšiu z množstva početných výhod ruského tímu využil Zaripov. Tesne pred Križanom jemne tečoval strelu Chomického -- 2:3
37. min. --
Milovu strelu od modrej pohotovo dorazil v preslovke za ruského brankára "všadebol" Čiernik -- 3:3
47. min. --
Pri vylúčení Štrbáka nás Rusi zavreli do obrannej tretiny, pred bránkou sme nechali na chvíľu voľného Michnova, ktorý nedal Križanovi šancu -- 3:4

SLOVENSKO -- RUSKO 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)
Góly:
6. Surový (Cibák), 10. Kollár, 37. Čiernik -- 4. Kuľaš (Grigorenko, Chomickij), 18. Malkin, 28. Zaripov (Chomickij), 47. Michnov (Archipov, Semin). Rozhodoval: Reiber (Švajč.), vylúčení: 11:8 na 2 min, plus Koľcov (Rus.) 5 min+DKZ, presilovky: 1:3, oslabenia: 1:0, 7467 divákov.
Slovensko: Križan -- Jurčina, Milo, Vydarený, Štrbák, Harant, Graňák, Stehlík -- Čiernik, Kapuš, Marcel Hossa -- Surový, Cibák, Bartovič -- Vaic, Rastislav Pavlikovský, Zálešák -- Kollár, M. Kováčik.
Rusko: Zvjagin -- Bykov, Kručinin, Aťušov, K. Koľcov, Nikulin, Žukov, Chomickij, Kuľaš -- Sušinskij, Jemelejev, Charitonov -- Kulemin, Malkin, Ovečkin -- Michnov, Archipov, Semin -- Grigorenko, Gorovikov, Zaripov.

NÁZOR EXPERTA
Jaroslav Walter, hokejový tréner:
-- Pre nás to bol veľmi nešťastný zápas. V dueli sme boli Rusom prinajmenšom vyrovnaným súperom. Rozhodli naše tri veľmi nerozumné fauly v útočnom pásme, ktoré súper potrestal. Inak sme hrali zápas parádne. Korčuliarsky sme sa Rusom vyrovnali a aj v ďalších činnostiach sme s nimi dokázali držať krok. Ani za jeden zo štyroch gólov, ktoré brankár Križan dostal, nemohol.

POSTAVA ZÁPASU
Tomáš Surový
v rýchlosti a dynamike ani trochu nezaostával za ruskými rýchlokorčuliarmi. Výborne forčekoval súperových obrancov, s pukom pôsobil veľmi sebavedomo a viackrát preukázal smelý ťah na bránku. Okrem toho má aj kvalitnú strelu. Pri góle mal pomerne jednoduchú pozíciu, ktorú mu vybudoval Cibák, to bol však jediný svetlý moment jeho kolegu v útoku. Škoda, že Surový nemá vedľa seba konštruktívnejšieho centra, napríklad Pavlikovského.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 20:05