StoryEditor

Smer Švédsko, migrácia Slovákov z NHL pokračuje

23.08.2006, 00:00
Trend v hokejovom svete sa mení. Hráči už nemusia za každú cenu hrať v zámorskej NHL, ale pred dvojcestnými zmluvami (tie garantujú plnenie kontraktu iba počas pôsobenia v prvom tíme) uprednostňujú radšej kvalitnú európsku súťaž.

Trend v hokejovom svete sa mení. Hráči už nemusia za každú cenu hrať v zámorskej NHL, ale pred dvojcestnými zmluvami (tie garantujú plnenie kontraktu iba počas pôsobenia v prvom tíme) uprednostňujú radšej kvalitnú európsku súťaž. Po úspešných majstrovstvách sveta v roku 2002 vo Švédsku, kde získali slovenskí hokejisti zlaté medaily, sa práve do najvyššej súťaže na severe Európy dostávajú mnohí naši hráči. Hlavne po tejto sezóne odchádzajú viacerí hráči do európskych mužstiev. Popredné švédske tímy dokážu ponúknuť kľúčovým hráčom približne rovnaké finančné podmienky, aké by dostávali v profilige.

Enklávu začal Staňa
Do Švédska putuje aj držiteľ Stanleyho pohára z roku 2004 v drese Tampy Bay Martin Cibák, ktorý sa upísal jednému z najlepších klubov Elitserien, Frölunde. Po skončení sezóny sa s "bleskami" nedohodol na novej zmluve a tak uprednostnil istotu v podobe Švédska. "Už som nemal veľa času na novú zmluvu v zámorí. Musel som sa rozhodnúť rýchlo. Dostal som viacero lukratívnych ponúk a rozhodol som sa pre Frölundu. Ale do NHL sa určite budem chcieť o rok-dva vrátiť," povedal pre HN Cibák.
Po piatich sezónach strávených v zámorí sa do Európy vrátil aj talentovaný útočník Tomáš Surový, ktorý bude pôsobiť vo švédskom tíme Lulea. V klube českého trénera Slavomíra Lenera sa stretne aj s dvomi Slovákmi, Ľubošom Bartečkom a Jaroslavom Obšutom, ktorí taktiež pôsobili v NHL.
Medzi prvými slovenskými hokejistami, ktorí uprednostnili švédsku ligu pred NHL, bol reprezentačný brankár Rastislav Staňa. V NHL nedostával veľa príležitostí a za Washington odchytal iba šesť stretnutí. V sezóne 2004/2005 prestúpil do Södertälje. Po vypadnutí mužstva do nižšej súťaže podpísal zmluvu s Malmö, kde budú v nastávajúcej sezóne pôsobiť ďalší štyria slovenskí
hokejisti. Skúsenosti z NHL majú aj ďalší "Švédi": Ľuboš Bartečko, Ľubomír Sekeráš, Jiří Bicek, Jaroslav Obšut a Rastislav Pavlikovský.

Lukratívne Švédsko
Švédska Elitserien je najkvalitnejšou európskou ligou a podľa hráčskeho agenta Miroslava Michaleka je z nej najbližšie dostať sa späť do najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete. "Vo Švédsku dostanú hokejisti oveľa lepšie finančné podmienky, aké by mali na farme v zámorí. Tam dúfajú, že ich agenti uvidia a vrátia sa späť do prvého mužstva. To sa však týka väčšinou len mladých hráčov," vyjadril sa Michalek.
Odlev do švédskych klubov je spôsobený aj tým, že hokejisti chcú hrať v Európe, kde si ich všimnú aj reprezentační tréneri. Na porovnanie: pri dvojcestnej zmluve zarobí hokejista, ktorého pošlú z prvého tímu na farmu, okolo 50-tisíc dolárov ročne. V prípade výhodnej zmluvy v Európe sa plat pohybuje niekoľkonásobne vyššie.

Výhoda aj pre reprezentáciu
Prílev hráčov do Európy je dobrým znamením aj pre reprezentáciu, pretože vo Švédsku sú hráči lídrami svojich tímov, naopak, v NHL by nastupovali v tretích-štvrtých formáciách a nedostávali by toľko priestoru na ľade. Reprezentačný tréner Július Šupler tak môže adeptov na národný dres testovať aj počas roka, keďže budú neustále k dispozícii.
"Je to určite pre nás výhoda, aj keď ja fandím hráčom, aby hrali v NHL. Budeme mať väčšiu možnosť sledovať ich aktuálnu výkonnosť a zaradovať ich do akcií počas roka," povedal Šupler. Reprezentácii môže pomôcť aj to, že v európskych mužstvách budú lídrami a svoje kvality môžu dokázať aj v národnom tíme.

Najúspešnejšie kluby podľa zisku titulov:
Färjestad - 7
Djurgarden - 6
Brynäs - 5
Frölunda, HV 71, Malmö, AIK Stockholm - 2

Najväčšie hviezdy švédskeho hokeja:
Peter Forsberg (Philadelphia - NHL)
Mats Sundin (Toronto - NHL)
Markus Näslund (Vancouver - NHL)
Daniel Alfredsson (Ottawa - NHL)
Nicklas Lidström (Detroit - NHL)

Slováci v Elitserien
Lulea:
Ľuboš Bartečko, Rastislav Staňa, Tomáš Surový
Malmö:
Ľubomír Sekeráš, Andrej Nedorost, Róbert Tomík, Jaroslav Obšut
MoDo: Rastislav Pavlikovský, Karol Križan
Leksand: Jiří Bicek

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 00:07