StoryEditor

Diskár Imrich Bugár je podozrivý z dopingu

Aféra okolo dopingu v bývalom Česko-slovensku opäť nabrala nové rozmery. Podľa českého denníka MF Dnes mal pozitívny dopingový test majster sveta z roku 1983 a strieborný olympijský medailista z Moskvy z roku 1980 v hode diskom Imrich Bugár, ktorému našli metabolity metandiedonu. Ide o zakázaný anabolický steroid, ktorý v ére socializmu používali na zvýšenie výkonnosti mnohí športovci.

Aféra okolo dopingu v bývalom Česko-Slovensku opäť nabrala nové rozmery. Podľa českého denníka Mf Dnes mal pozitívny dopingový test majster sveta z roku 1983 a strieborný olympijský medailista z Moskvy z roku 1980 v hode diskom Imrich Bugár, ktorému našli metabolity metandiedonu. Ide o zakázaný anabolický steroid, ktorý v ére socializmu používali na zvýšenie výkonnosti mnohí športovci.

Bugár sa cíti nevinný
Rodáka z Ohrád pri Dunajskej Strede informácia o pozitívnom teste prekvapila. "Nerozumiem tomu, dodnes som presvedčený, že som bol čistý ako slovo Božie," reagoval na tajné záznamy Bugár. Tajné dopingové skúšky v 70. a 80. rokoch absolvovali pred vrcholnými podujatiami takmer všetci špičkoví česko-slovenskí športovci. Na objednávku ústredných telovýchovných orgánov ich realizoval Ústav národného zdravia.
Štátom riadené podávanie zakázaných podporných prostriedkov vrcholovým športovcom potvrdili viaceré česko-slovenské atletické hviezdy 80. rokov.
Bronzový guliar z premiérových MS 1983 v Helsinkách Remigius Machura priznáva užívanie podporných látok, avšak zároveň tvrdí, že nepodvádzal. "Chcel som sa vyrovnať svetovej špičke a ostať zdravý. To bol hlavný zmysel podávania toho, čo sa nazýva doping. Nemusel som si nič priplácať, kompletne to hradil štát v rámci svojho programu," vyhlásil Machura ešte pred tromi rokmi v rozhovore pre Mf Dnes.

Dreli ako šialenci
Miroslav Kváč, tréner legendárnej bežkyne Jarmily Kratochvílovej, tvrdí, že jeho zverenkyňa brala len dovolené prostriedky. Zároveň však dodal, že -- s anabolickým efektom.
"Dreli sme ako šialenci, denne," zdôraznil Kváč. Jarmila Kratochvílová bola hviezdou helsinského šampionátu, keď vyhrala behy na 400 aj 800 m a štafete Československa na 4 x 400 m pomohla k striebru. Dodnes je svetovou rekordérkou na 800 m (1:53,28), keď tento výkon dosiahla iba niekoľko dní pred MS v roku 1983.

Stejskalov strach
Štátom riadený doping v bývalom socialistickom Československu potvrdil aj bývalý vedúci Ústavu národného zdravia Pavel Stejskal. Práve táto inštitúcia bola podľa dokumentov získaných Mf Dnes hlavným "dílerom" dopingu pre vrcholových športovcov. "Nemôžem sa dosť dobre obhájiť, je to totiž neobhájiteľné. Už sa s tým nikdy nevyrovnám," skonštatoval Stejskal, ktorý chcel o nečestných praktikách informovať ešte v bývalom režime. "Nenašiel som odvahu. Mal som deti, rodinu...," priznal.

Dohady, ktoré sa opakujú
Podľa športového lekára Pavla Maloviča sa táto kauza vytiahla na povrch hlavne preto, že v Česku sa pripravuje nový zákon o dopingu, ktorý bude predložený v parlamente.
"Tieto dokumenty boli uverejnené už dávno, tieto veci sú už šestnásť rokov známe a stále sa dokola opakujú," povedal pre HN Malovič.
Zároveň však priznáva, že ak športovec v minulosti nesúhlasil s používaním nedovolených látok, musel rátať s následkami ako zákaz činnosti prípadne obmedzenie finančných výhod.
"Keď dovolíte, aby s vami niekto manipuloval, znamená, že s tým súhlasite. Keď sa spýtate amerických športovcov, či sú ochotní použiť kvôli úspechu dopingové látky, tak vám vysoké percento povie áno," konštatoval Malovič.
Doping je negatívny fenomén športu, ktorým si športovci "pomáhajú zjednodušiť" cestu za úspechom. V poslednom čase sa používajú tzv. prohormonálne látky. Sú to zakázané látky, ktoré v organizme evokujú tvorbu skutočných hormónov, ide o umelé nastavovanie parametrov ľudského tela.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ammán je vraj rajom pre špiónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 04:12