Reuters
StoryEditor

Na zápase Sparty boli len deti. Skončilo to diplomatickou roztržkou, britský veľvyslanec pôjde na koberček

01.10.2021, 15:44
Autor:
mikmik
Futbalová Sparta po pohárovom zápase so škótskymi Rangers dôrazne odmieta obvinenia britských fanúšikov i tamojších médií z rasistického správania publika.

Futbalová kauza, kedy Škótsko obvinilo detských divákov pohárového futbalového zápasu Sparty Praha s Glasgow Rangers a bučanie na futbalistu tmavej pleti Glena Kamaru, získava aj politický rozmer.

Vo svojom twitterovom príspevku vyzýva český minister vnútra Jan Hamáček ministra zahraničia Jakuba Kulhánka, aby si predvolal britského veľvyslanca a požiadal ho o zastavenie útokov adresovaných českým deťom.

Zápas Sparty a Rangers sledovalo na tribúnach 10-tisíc detí.

Kauza začala tým, že britské médiá sa po štvrtkovom zápase 2. kola skupiny A futbalovej Európskej ligy medzi pražskou Spartou a úradujúcimi škótskymi majstrami Rangers pozastavili nad bučaním detského publika na hráča tmavej pleti Glena Kamaru. Podľa nich toto správanie zatienilo prehru celku s Glasgow 0: 1.

Futbalová Sparta po pohárovom zápase so škótskymi Rangers dôrazne odmieta obvinenia britských fanúšikov i tamojších médií z rasistického správania publika. "Urážanie detí v online priestore aj v médiách je neakceptovateľné, zúfalé a smiešne," ohradila sa Sparta vo vyhlásení, ktoré vydala aj v angličtine. Spartu v boji podporil aj šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

"Nechutný útok poradcu Škótskej futbalovej asociácie pre rovnoprávnosť a diverzitu na české deti a na ČR všeobecne," reagoval na zápas Hamáček na svojom twitterovom účte.

"Česi nie sú pokazené ovocie a národ rasistov," doplnil. Reagoval tak na príspevok Marvina Bartleyho, ktorý na sociálnej sieti zdieľal fotografiu skazeného ovocia a prirovnal k nemu české deti.

"Najhoršie je, že nie som vôbec prekvapený z toho, čo sa včera stalo v Prahe. Nie je to chyba detí, pretože ony len opakujú to, čo vidia u dospelých," uviedol a pripojiť fotku čerstvých plodov, ktoré sú v mise so skazenými. "Aká je šanca, že sa tiež nakazia," napísal na Twitter Bartley.

Minister Hamáček vyzval ministra zahraničia Jakuba Kulhánka, aby predvolal britského a požadoval zastavenie útokov. Ten sa promptne rozhodol požiadavke vyhovieť.

"Zámerne šírené nechutné urážky českých detí v médiách a na internete do futbalu nepatria a do dobrých vzťahov medzi dvoma krajinami už vôbec nie. Predvolám si na pondelok britského veľvyslanca a budem s ním celú záležitosť riešiť," napísal Kulhánek v reakcii.

Štvrtkový zápas Sparty Praha s Glasgow Rangers bol bez fanúšikov. "Nemá cenu riskovať na vlastnú päsť. Pekný výlet by sa mohol zvrhnúť v tragédiu," tvrdil advokát Aamer Anwar zastupujúci Kamaru, ktorý obvinil slavistu Ondreja Kudelz z rasistickej urážky.

"Mám podozrenie, že tí ultras by vyhľadávali fanúšikov Rangers, ktorí by nemali šancu. Najlepšie, čo môžu urobiť, je zostať v bezpečí doma," povedal britskému bulvárnemu denníku Daily Record.

01 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 02 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 03 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 04 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 03:27