Odsúdený Mikuláš Černák prichádza na súd v Piešťanoch. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hanbím sa, je to moje zlyhanie. Bola to naša vojna podsvetia, kajal sa Mikuláš Černák na súde

02.05.2024, 16:16
Autor:
TASRTASR

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito.

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení. Okresný súd Trnava na svojom pracovisku v Piešťanoch vo štvrtok verejné zasadnutie o Černákovom podmienečnom prepustení odročil na neurčito za účelom doručenia spisu z Prešova a vypracovania znaleckých posudkov z odboru psychológie a psychiatrie.

Černák sa kajal

Návrh na podmienečné prepustenie Černáka podalo občianske združenie Reštart-nový život. Okresná prokuratúra však na zasadnutí uviedla, že návrh považuje za nekvalifikovaný. Černák vo štvrtok vyhlásil, že žiada, aby sa rozhodovalo o návrhu na prepustenie tak, že je to aj jeho osobný návrh.

Zástupkyňa združenia Diana Messingerová na zasadnutí uviedla, že Mikuláš Černák prešiel za vyše 25 rokov vo väzení výraznou zmenou a v prípade jeho prepustenia nehrozí, že by sa vrátil k páchaniu trestnej činnosti. Združenie zároveň pre neho po prepustení pripravilo resocializačný plán i psychologické poradenstvo.

Černák na verejnom zasadnutí opätovne oľutoval skutky, ktoré spáchal. "Hanbím sa za ne, plne si uvedomujem čo som spravil, ale bohužiaľ to neviem vrátiť späť. Urobil som zlé rozhodnutie, keď som sa dostal do organizovaného zločinu. Bolo to moje osobné zlyhanie. Ublížil som mojej rodine a mnohým iným rodinám, aj poškodenému, ktorý sedí v tejto miestnosti a ktorému som vzal otca. Bola to naša nezmyselná vojna. Žiaľ, neviem vráti minulosť, ale snažil som sa k nej postaviť čelom. Musel som si prejsť dlhými a náročnými rokmi, ale umožnilo mi to vrátiť sa k hodnotám, ktoré mi vštepili rodičia. Som vďačný svojej rodine, svojej mame, ktorej som sa musel každý mesiac pozerať do jej ubolených očí," povedal na zasadnutí Černák.

Chcel by podnikať

Ako doplnil, v prípade, že sa dostane na slobodu, plánuje podnikať a v spolupráci s OZ Reštart-nový život chce pracovať aj na sociálnych programoch, ktoré budú pomáhať odsúdeným, aby sa po prepustení vedeli zaradiť do života.

Pomáhať chce aj mladým ľuďom pri prevencii kriminality. "Som pripravený žiť slušný život na slobode. Viem, že je ťažké o tom rozhodnúť, pretože pred vami stojí človek s ťažkou minulosťou," dodal Černák pred senátom súdu.

Podľa advokáta Erika Magála splnil Černák podmienky na podmienečné prepustenie. "To hodnotenie je priaznivé. Je tam jasný záver o naplnení všetkých resocializačných kritérií o tom, že výkon trestu svoj účel naplnil. Aj samotný ústav na výkon trestu odňatia slobody odporučil prepustenie z výkonu trestu. Veríme, že súd rozhodne zákonne a rozhodne o podmienečnom prepustení. Vzhľadom na to, že znalecké posudky, ktoré boli vypracované už v rokoch 2017 a 2018, boli priaznivé, tak očakávame, že aj nové posudky budú opäť priaznivé," skonštatoval advokát.

Prokurátor Peter Repa o konečnom rozhodnutí súdu nechcel špekulovať. Ako pripomenul, v prípade Černáka ide o prvého odsúdeného, ktorý vykonáva doživotný trest a ktorý požiadal o podmienečné prepustenie.

"Tam musia byť splnené určité podmienky a my ani v tomto smere nemáme prax, pretože ide o prvého takéhoto odsúdeného. Hodnotenie riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ktorý odporučil prepustenie, je vždy nejakým vodítkom pre sudcu, aj pre nás prokurátorov. Ale je to len jeden z podkladov, na ktorý berieme ohľad a ktorý berieme do úvahy," pripomenul Repa.

01 - Modified: 2024-05-13 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Milan Ondrík je mafiánsky boss Mikuláš Černák. Prvý trailer na film MIKI vyráža dych a pripomína hollywoodsku produkciu 02 - Modified: 2024-05-12 12:13:50 - Feat.: - Title: Ondrík v hlavnej úlohe: Zverejnili prvé VIDEO z filmu o mafiánskom bossovi Černákovi 03 - Modified: 2024-05-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Biznis Mikuláša Černáka, po tragédii prichádza pomoc a krušné chvíle pre koalíciu (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-05-02 15:26:05 - Feat.: - Title: Druhé kolo pojednávania: Mikuláš Černák chce po prepustení vybudovať penzión a podnikať v stavebníctve 05 - Modified: 2024-04-29 17:33:46 - Feat.: - Title: Černák na výlete, odborár s chúlostivou minulosťou a Dankov incident v priamom prenose (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 19:13