Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. FOTO: TASR/Adriána Hudecová
StoryEditor

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí: Autobus zrazil niekoľko ľudí, tri dievčatá neprežili

06.04.2024, 09:14
06.04.2024, 16:55
Autor:
TASRTASRredred

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo.

Autobus v Spišskom Podhradí zrazil niekoľko ľudí. Na mieste sú traja mŕtvi a najmenej sedem ľudí je zranených.

Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici.

Podľa ministerstva vnútra  sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí.

"Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie," poznamenal Šutaj Eštok.

Minister zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac. Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť aj duchovní zo Spišskej Kapituly.

"Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí," skonštatoval Šutaj Eštok.

O život stále bojuje jedno dievča v košickej nemocnici. Minister potvrdil, že pri nehode sa zranilo ďalších šesť ľudí.

Na mieste sú znalci a prokurátori 

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi.

"Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži," dodal Šutaj Eštok.

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec.

"Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte," doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve zakliesnené dievčatá na mieste podľahli zraneniam.

Vyslali dva záchranné vrtuľníky  

"Záchranári na mieste ošetrili osem pacientov a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov žiaľ utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

Tretie dievča podľahlo zraneniam v nemocnici. 

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

"Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou a tiež 16-ročný muž s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy," dodala Klimešová.

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. "Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela," uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Podujatie zrušili 

Polícia na sociálnej sieti spresnila, že sa nehoda stala v sobotu krátko po 8.00 h. Cesta je aktuálne podľa polície neprejazdná. "Polícia je na mieste a nehodu dokumentuje," dodala na sociálnej sieti.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali pod neho.

"Podľa prvotných informácií, ktoré máme, ľudia vystúpili z autobusu, dali sa do skupín a išli popred autobus smerom k Spišskej Kapitule. Autobus sa pohol a vtiahol desať ľudí pod seba. S hydraulickým zariadením potom hasiči dvíhali autobus, aby odtiaľ ľudí dostali," uviedol primátor Spišského Podhradia Milan Kapusta. Doplnil, že pomáhali aj dobrovoľníci.

Podľa televízie TA3 nehoda mala byť spôsobená nezatiahnutou ručnou brzdou. 

Spišská diecéza v reakcii na udalosť zrušila pripravované podujatie. Išlo o Diecézne stretnutie mladých 2024, počas ktorého sa mala mládež stretnúť s novým biskupom Františkom Trstenským.

"Toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny," uviedol spišský diecézny biskup František Trstenský. Vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených po tragickej nehode.

Dolinková preverovala kapacity v nemocniciach

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť pozostalým a zraneným popriala skoré zotavenie. "Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval," uviedla prezidentka. 

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je dnešná tragédia ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli.

Sústrasť pozostalým vyjadrili aj prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Prešovský župan a predseda KDH Milan Majerský uviedol, že ho tragédii zasiahla a praje veľa síl a skoré uzdravenie všetkým zraneným.

„Je mi to ľúto, lebo sa táto tragédia sa stala mladým ľuďom, ktorí smerovali na radostné stretnutie mladých s novým otcom biskupom Františkom,“ napísal Majerský.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po nehode preverovala, či sú nemocnice kapacitne pripravené na záchranu zranených. 

Tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva informovalo, že ministerka je v súvislosti s nehodou kontakte so všetkými záchrannými zložkami, ktoré od rána na mieste zasahovali a zabezpečovali ošetrenia zranených aj prevoz pacientov do nemocníc.

"Táto tragédia ma zasiahla a vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým obetí. Od prvých minút som v kontakte so všetkými záchrannými zložkami a chcem všetkým zdravotníkom poďakovať za profesionálny prístup a vysoké nasadenie pri ošetrovaní aj prevoze zranených, ako aj koordináciu Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby SR," dodala Dolinková.

01 - Modified: 2024-04-06 14:50:48 - Feat.: - Title: Tragédia v Spišskom Podhradí je podľa Fica dôkazom, čo môže spôsobiť ľudská nedbalosť 02 - Modified: 2024-04-06 11:38:32 - Feat.: - Title: Tragédia v Spišskom Podhradí. Nehoda autobusu si vyžiadala už tri obete, ďalšie deti bojujú vo vážnom stave v nemocnici 03 - Modified: 2024-04-05 14:11:13 - Feat.: - Title: Vážna nehoda neďaleko Dunajskej Stredy: Na mieste zasahovali tri sanitky i vrtuľník, päť ľudí utrpelo zranenia 04 - Modified: 2024-04-03 11:55:21 - Feat.: - Title: Havária na východe si vyžiadala až osem zranených. Spôsobiť ju mal šofér, ktorý viezol štátneho tajomníka s rodinou 05 - Modified: 2024-04-02 11:41:10 - Feat.: - Title: Bizarná situácia v Starej Ľubovni. 62-ročná vodička zrazila dôchodkyňu hneď dvakrát, po prvom náraze nezaistila ručnú brzdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. apríl 2024 16:55