Zľava prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Mestské časti v Košiciach nedostali sľúbené podielové dane od mesta, magistrát hovorí o zavádzaní

04.01.2024, 15:06
Autor:
TASRTASR

Mesto v reakcii uviedlo, že odmieta politikárčenie a vytĺkanie politických bodov zavádzaním, neúplnými informáciami a polarizovaním spoločnosti.

Viacerým mestským častiam mesto Košice nevyplatilo plnú sumu podielových daní, a to aj napriek odobrenému uzneseniu mestského zastupiteľstva (MsZ).

Na sociálnej sieti o tom informovali niektorí starostovia MČ. Zvažujú preto právne kroky. Mesto v reakcii uviedlo, že odmieta politikárčenie a vytĺkanie politických bodov zavádzaním, neúplnými informáciami a polarizovaním spoločnosti.

"Napriek predchádzajúcim dohodám s mestom MČ Západ nedostala plnú sumu podielových daní, ktoré sme mali rozpočtované a očakávané na rok 2023. Z 1.486.363 eur z podielových daní, ktoré boli poslancami MsZ schválené a podpísané primátorom (Jaroslavom Polačekom, pozn. TASR), nám napriek prísľubom nevyplatili 226 616 eur," spresnila najväčšia košická MČ, podľa ktorej uvedený nedoplatok ohrozuje realizáciu viacerých projektov.

"Na chýbajúce financie z magistrátu tak doplácajú najmä obyvatelia," dodala MČ Západ.

O nevyplatení podielových daní vo výške viac ako 221-tisíc eur informovala aj MČ Sídlisko KVP. Dlh mesta Košice voči Starému Mestu  je zas vo výške 130-tisíc eur.

Jeho starosta Igor Petrovčik verí, že sa starostovia MČ zmobilizujú a okrem podnetu na prokuratúru a hlavného kontrolóra vyvinú všetky zákonné a politické kroky k tomu, aby primátor dodržiaval platný štatút a ostatné legislatívne predpisy.

Podľa magistrátu sú samosprávy v ťažkej finančnej situácii a musia robiť aj nepopulárne rozhodnutia. "Košiciam v minulom roku do mestského rozpočtu prišlo výrazne menej peňazí. Naopak, MČ v minulom roku dostali neočakávanú finančnú čiastku od štátu vo výške 6,6 milióna eur za pomoc mesta odídencom z Ukrajiny. Pre sťažujúce sa MČ ide o výrazne viac peňazí do rozpočtov, ako očakávali," reagovalo mesto.

Pripomenulo, že má za sebou ťažké obdobie, stále nie je v optimálnej finančnej situácii a Košice v roku 2024 vstúpili do rozpočtového provizória. "V tejto chvíli je pre nás prioritou zabezpečenie riadneho chodu mesta," dodal magistrát.

S cieľom hľadať najlepšie riešenia pre Košice a Košičanov je podľa neho na utorok naplánované stretnutie primátora s predsedníčkou rady starostov.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:15