Michal Šimečka sa prihovára ľuďom na druhom spoločnom proteste opozície. FOTO: TASR/Jaroslav Novák  
StoryEditor

Prieskum AKO: Progresívne Slovensko od volieb posilňuje a dobieha Smer, rastú všetky opozičné strany

14.12.2023, 22:35

Voľby by vyhral Smer, ale opozičné strany si mierne polepšili. Podľa šéfa agentúry AKO ešte nie je isté, či ide o trend alebo len výkyv.

Ohlásené rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a s tým súvisiace zmeny Trestného zákona zmobilizovali opozíciu, ktorej sa podarilo prilákať na námestia slovenských miest tisíce ľudí.

Masy demonštrujúcich v uliciach volali po konci štvrtej vlády Roberta Fica len tri týždne po tom, ako získal kabinet dôveru v parlamente. Silnejúca nevôľa voči krokom Ficovej vlády sa v preferenciách verejnosti zatiaľ odráža len čiastočne.

-->

Tisíce ľudí protestovali pred Úradom vlády v Bratislave proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry

Najsilnejšou stranou ostáva koaličný Smer-SD s 24,2 percentnou podporou. Na druhom mieste je opozičné hnutie Progresívne Slovensko, ktoré by volilo 21,4 percenta respondentov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane. Zber dát prebiehal od 11. do 13. decembra.

Parlament aj s Republikou

Rozdiel medzi oboma stranami sa scvrkol. Teraz je necelé tri, v novembri bol takmer štyri percentuálne body. Progresívci si pripísali 1,3 percentuálneho bodu a Smer narástol o 0,2 percentuálneho bodu.

S výrazným odstupom nasleduje Hlas-SD, ktorý by volilo 14,6 percenta respondentov. Strana Petra Pellegriniho zaznamenala mierny pokles preferencií oproti poslednej sondáži.

Za Hlasom je ďalšia priepasť a potom sa umiestnili s tesnými rozostupmi tri opozičné subjekty - KDH (7,3 percenta), koalícia Slovensko (6,8 percenta) a SaS (6,4 percenta). Skupinu strán, ktoré by sa ešte dostali do parlamentu, uzatvárajú Republika (5,4 percenta) a SNS (5,3 percenta).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 11:25