Primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Bratislava bojuje s vážnymi výpadkami v rozpočte. V hre je zvyšovanie daní

25.10.2023, 12:04
Autor:
TASRTASR

Bratislava už pred letom zvýšilo viacero poplatkov, napríklad vstupné do športových a kultúrnych inštitúcií, úhrady v zariadeniach pre seniorov či daň z ubytovania.

Mesto Bratislava sa borí s vážnymi výpadkami vo svojom rozpočte, už počas roka preto pristúpilo k viacerým opatreniam. Dôvodom sú podľa magistrátu rozhodnutia predošlej vlády v kombinácii s infláciou.

Do budúcna nevylučuje ďalšie zvyšovanie daní, podmieňuje to však súhlasom starostov mestských častí. Uviedol to hovorca Bratislavy Peter Bubla.

"Pokiaľ ide o ďalšie zvyšovanie daní, platí, že bez súhlasu starostov sa dane v Bratislave zvyšovať nebudú," zdôraznil Bubla.

Hlavné mesto už pred letom zvýšilo viacero poplatkov, napríklad vstupné do športových a kultúrnych inštitúcií, úhrady v zariadeniach pre seniorov, daň z ubytovania, ktorú platia všetci návštevníci metropoly, ale aj cestovné v MHD.

Jedným z úsporných opatrení bola podľa hovorcu aj redukcia takmer 90 pracovných miest na bratislavskom magistráte. Aktuálne tam pracuje 886 zamestnancov.

Podľa neho však zároveň platí, že služby mesta a portfólio aktivít, ktoré si magistrát zabezpečuje vo vlastnej réžii, rastie. Týka sa to napríklad prevádzky IT služieb, údržby ulíc či starostlivosti o zeleň.

"Doba zbytočných a predražených externých dodávateľov sa skončila a mesto si čoraz viac služieb vykonáva svojimi zamestnancami, kvalitnejšie a najmä lacnejšie," odkazuje Bubla s tým, že hoci má magistrát viac zamestnancov, Bratislavčanov to v konečnom dôsledku stojí menej peňazí ako v minulosti.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Partizánskeho Jozef Božik potvrdil, že viaceré mestá a obce na Slovensku budú od budúceho roka zvyšovať miestne dane a poplatky.

Pôjde najmä o tie, ktoré k zvýšeniu daní nepristúpili minulý rok. Zvýšenie by malo byť o "značnú časť", keďže im chýbajú financie, čelia "obrovským výdavkom" a pod situáciu sa podpisuje aj inflácia.

"Toto všetko je veľmi negatívny mix opatrení, ktoré spôsobili, že samospráva sa dostala do najťažších problémov od vzniku Slovenska," upozornil. Od štátu podľa neho samosprávy očakávajú, že kompenzácie výpadkov financií, pre rozhodnutia bývalej vlády, budú väčšie.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 05 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:11