Prezidentka Zuzana Čaputová počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia. FOTO: TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Pamätajme na to, aké nebezpečné môžu byť nenávistné myšlienky, vyhlásila Čaputová

09.09.2023, 12:18
Autor:
TASRTASR

V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe.

Pamätajme na to, aké nebezpečné môžu byť nenávistné myšlienky, a že môžu viesť až k nenávistným skutkom, na ktoré nikdy nebude ospravedlnenie. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti sobotného Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

"Počas pietnej spomienky v Seredi sa mi pri počúvaní príhovorov preživších objavoval smutný obraz. Všetkému tomu vraždeniu a násiliu predchádzala najskôr nenávistná myšlienka, neskôr nenávistné slová, ktoré potom viedli k nenávistným skutkom a k obetiam," skonštatovala Čaputová.

image

Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor)

Ako poznamenala, aj v dnešnej ťažkej dobe je opäť cítiť napätie a vo verejnom priestore sa znova objavujú slová plné nenávisti, ktorým predchádzajú nenávistné myšlienky.

Hlava štátu vyzvala ľudí, aby v rámci občianskeho spolunažívania, vo verejných vyjadreniach a pri výchove svojich detí urobili všetko pre to, aby sa nikdy nezopakovali hrôzy, ktoré pamätný deň pripomína.

Tragédiu neodčiníme, musíme sa poučiť

Budúcnosť patrí len spoločnosti, ktorá bojuje s nenávisťou, hnevom a predsudkami, ktorá nedovolí strachu pošliapať všetko ľudské v nás, uviedol aj premiér Ľudovít Ódor, ktorý si obete holokaustu a rasového násilia pripomenul položením venca k pamätníku na Rybnom námestí v Bratislave. Holokaust označil za najväčšiu tragédiu v novodobých dejinách.

"Minulosť už nezmeníme. Tragédiu neodčiníme. Musíme sa poučiť, uvedomiť si silu zla a nedovoliť zopakovanie podobnej katastrofy. To je úcta a prejav rešpektu obetiam holokaustu a rasového násilia. A nielen tým vojnovým. Je to rovnako prejav rešpektu k ľuďom, ktorí sa režimu vzopreli a riskujúc vlastné životy pomáhali prenasledovaným spoluobčanom," vyhlásil premiér.

image

Deň obetí holokaustu a rasového násilia súvisí s prijatím Židovského kódexu

Predseda vlády pripomenul, že Židia za Slovenského štátu nemohli vykonávať svoju prácu, zhabali im majetok, nemohli chodiť do škôl či divadiel. Tragédia, bola podľa neho umocnená tým, že sa veľká časť Slovenska neprávu len prizerala a niektorí dokonca opatrenia voči Židom vítali.

"Spoločnosť sa stala obeťou monštruóznej štátnej propagandy. Opatrenia decimovali židovské obyvateľstvo psychicky, fyzicky. Tragédia, na konci ktorej stálo to, čo história pozná pod názvom ‘konečné riešenie‘," skonštatoval.

Rasová nenávisť podľa Ódora nezmizla. "Buble pod povrchom a trpezlivo čaká na svoju príležitosť, na to, či dovolíme zlu presiaknuť na povrch," zhodnotil. Ochrancami historickej pamäte, hodnôt demokracie, humanizmu, úcty a vzájomného rešpektu sú podľa neho všetci. Vyzval ľudí, aby z úcty k obetiam, ktoré o život prišli len preto, že nemali tú správnu rasu, náboženstvo, farbu pleti či sexuálnu orientáciu, nikdy nezabudli.

V sobotu uplynulo 82 rokov od schválenia Židovského kódexu, ktorý vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe, aj preto sa 9. september stal pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.

01 - Modified: 2023-09-07 21:47:29 - Feat.: 1 - Title: Cirkev v Ríme počas vojny ukrývala 3200 Židov, vtedajší pápež však proti holokaustu verejne nevystúpil 02 - Modified: 2023-09-04 11:21:51 - Feat.: 1 - Title: Čaputová rokovala s izraelským prezidentom. Vidia viacero oblastí na prehĺbenie spolupráce krajín 03 - Modified: 2023-08-23 13:54:33 - Feat.: 1 - Title: V Kosove odhalili pamätník Albáncom, ktorí cez vojnu zachránili židov
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:38