Súdny proces v kauze lodného kapitána Gerrita Jana Kramera sa vracia na začiatok, keďže obžalovaný nesúhlasil so zmenou v zložení senátu Mestského súdu Bratislava I. FOTO: TASR/Ondrej Hercegh
StoryEditor

Proces v kauze lodného kapitána Gerrita Jana Kramera sa vracia na začiatok

23.08.2023, 09:45
Autor:
TASRTASR

Kramera vydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

Súdny proces v kauze lodného kapitána Gerrita Jana Kramera sa vracia na začiatok, keďže obžalovaný nesúhlasil so zmenou v zložení senátu Mestského súdu Bratislava I. Holanďan čelí obžalobe pre vraždu svojej priateľky z roku 2014, ku ktorej malo prísť na Obchodnej ulici v Bratislave. Trvá na svojej nevine.

Nemaril trestné konanie

Kramera vydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Krajský súd v Bratislave ho napokon prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, že obžalovaný nemaril trestné konanie. "U obžalovaného počas siedmich rokov od podania obžaloby žiadne marenie z jeho strany indikované nebolo," zdôvodnil krajský súd svoje rozhodnutie.

Obžalovaný je na stredajšom hlavnom pojednávaní osobne prítomný, využil svoje právo nevypovedať. Súd potom pristúpil k čítaniu listín z predošlého procesu.

Obžalovaný podľa slov svojho obhajcu Petra Vilhana žije v zahraničí a účasť na ďalších hlavných pojednávaniach zváži podľa ich dôležitosti. Vzhľadom na rozpory medzi výpoveďami svedkov avizuje podanie návrhov na osobné vypočutie niektorých svedkov.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Patrik Hujsa zopakoval, že celé konanie musí ísť od začiatku. "V rámci toho sa vykonajú aj úkony, ktoré vytkol krajský súd," podotkol. Hlavné pojednávanie bolo v stredu popoludní po prečítaní viacerých svedeckých výpovedí prerušené. Pokračovať bude 26. septembra čítaním ďalších výpovedí svedkov.

Vražda na Obchodnej ulici

Obžaloba sa týka incidentu, ktorý sa odohral na bratislavskej Obchodnej ulici v novembri 2014. Okresný súd Bratislava I koncom septembra 2016 uznal Holanďana za vinného z vraždy. Odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil prípad naspäť prvostupňovému súdu v marci 2017.

Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým sudcom v prípade. Kauzu potom dostal na stôl nový zákonný sudca Michal Valent.

Podľa polície mal obžalovaný Simonu z okresu Senica poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom ju zapáliť. Zavraždená utrpela rozsiahle popáleniny na viacerých častiach tela. Podľa prokuratúry bola motívom vraždy zo strany obžalovaného žiarlivosť.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:45