TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Premiér si pripomenul Cyrila a Metoda, ich odkaz podľa neho treba rozvíjať

05.07.2021, 16:55
Autor:
TASRTASR
Ich pamiatku si uctil počas dňa aj na bohoslužbe v Nitre.

Solúnski bratia nám pred stáročiami odovzdali svoj odkaz a najlepším uctením si ich misie bude, ak hodnoty, ktoré priniesli na Slovensko, budeme neustále rozvíjať.

Pri príležitosti Sviatku sv. Cyrila a Metoda to na sociálnej sieti uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že ich pamiatku si uctil počas dňa aj na bohoslužbe v Nitre.

"Svätí Cyril a Metod prišli na naše územie, aby priniesli zrozumiteľnosť evanjelia našim predkom. Výrazne sa podpísali pod víziu zjednotenia moravského národa prostredníctvom jazyka, vzdelania a kultúry. Bez týchto atribútov sa nemôže rozvíjať žiadna národná identita. Je mojou prioritou, aby zo Slovenska bola moderná, zdravá, spravodlivá, vzdelaná a kultúrna krajina," uviedol premiér.

Podľa hnutia Sme rodina si solúnskych bratov pripomíname ako tých, ktorí stáli pri kultúrnom a náboženskom zrode nášho národa.

"Dnes slávime sviatok dvoch bratov, ktorí urobili pre náš národ významné a dôležité kroky, ktoré formovali našu kultúru, kresťanstvo a jazyk," uviedlo hnutie Sme rodina na sociálnej sieti. Podčiarklo, že vždy podporovalo a podporuje naše tradície a sviatky. Hovorí o odkaze ďalším generáciám, aby nezabudli, kto a prečo vytváral naše národné hodnoty.

Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady  Peter Pellegrini je zas presvedčený, že ak chce Slovensko v globalizovanom svete uspieť, musí stáť na kultúrno-etickom odkaze týchto dvoch osobností.

Pellegrini skonštatoval, že duchovný odkaz Cyrila a Metoda nás sprevádza aj v súčasnosti. Ich príchod na naše územie označil za kultúrno-politický prelom v historickom vývoji starých Slovanov.

"Svojou vzdelanosťou, nebývalou diplomatickou obratnosťou a poznaním mocenských reálií vtedajšieho sveta vytvorili pre vtedajšie politické elity duchovný priestor na rozvoj. Musíme si ctiť, že na naše územie nepriniesli len vieru, ale aj vzdelanosť, a tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta," podčiarkol s tým, že príkladom je aj ich nezlomná viera vo vlastné poslanie i to, že napriek rôznym okolnostiam nezišli z cesty, ktorej verili.

Poslankyňa Mária Šofranko (OĽANO) hovorí o dvojnásobnom sviatku. "My Slováci oslavujeme narodeniny ako národ a ako kresťania oslavujeme narodeniny nás kresťanov. Sviatok svätých slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je pre nás výzvou aktívne prispievať k tomu, aby sme aj my mohli smelo povedať: 'Sme hrdí na náš národ a vieme, prečo sme naň hrdí!'" uviedla.

"Z odkazu svätých Cyrila a Metoda sú pre mňa najsilnejšie konať dobro, prekonávať egoizmus a nízke vášne, čeliť výzvam, ktoré sú pred nami, aj keď sú ťažké," uviedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Príbeh solúnskych bratov, ktorí pred 12 storočiami priniesli našim predkom písmo a jazyk, aby lepšie rozumeli kresťanstvu, považuje aj dnes za inšpiráciu.

Podľa Remišovej hovorí o tom, že nie sme v Európe osamotení, že diplomacia funguje a pomáha porozumeniu medzi národmi a tiež že vzdelanie je základom úspechu, a dokonca aj prežitia kultúry národa.

Podobne to vníma Smer-SD, podľa ktorého je dnešná doba pretkaná silným vplyvom kultúry Západu, ktorý tlačí štáty k opúšťaniu vlastných tradícií a preberaniu bezduchej kultúry konzumu. Líder strany Robert Fico hovorí o nevyhnutnom pripomínaní si našich civilizačných koreňov.

Strana sa už počas víkendu zúčastnila pri príležitosti Sviatku svätého Cyrila a Metoda na púti v Branči pri Nitre. Vysoká účasť na podujatí podľa Fica ukazuje, že dôstojné pripomínanie si civilizačných koreňov je pre Slovensko nevyhnutné a z roka na rok aktuálnejšie.

O skúške, či Európa ustojí zápas o zachovanie si národnej i kresťanskej identity, hovorí aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Práve svätí Cyril a Metod podľa neho pripomínajú našu národnú i kresťanskú identitu.

"Do dedičstva sme dostali dar vlastnej kultúry a štátnosti a je našou povinnosťou brániť ich. Nevzdávajme sa kresťanských hodnôt, na ktorých vznikla Európa a v jej srdci na nich roky stojí naše Slovensko. Veďme dialóg v slobode a s úctou voči rôznym pohľadom, ale pamätajme na to, odkiaľ sme vzišli a kam chceme dôjsť," apeluje.

V Európskej únii sa podľa neho Slovensko nikdy nesmie zriecť výlučných kompetencií v otázkach, kde môžeme byť samostatní, vrátane kultúrnych, etických otázok či vzdelávania.

"Svätý Cyril a svätý Metod sú patrónmi Európy, ktorých misia patrí k najvýznamnejším v ranokresťanskej Európe," uviedol predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

01 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Písmo je nákazlivý vírus, túžba písať sa medzi starými Slovanmi šírila ako epidémia, hovorí archeológ 02 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 03 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 04 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 05 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 08:48