StoryEditor

Mikuš: Nastal čas vymeniť Mečiara

17.01.2008, 23:00
"Vylúčením zo strany mi otvorene nehrozili. Ale ja som povedal, že sa nikam nechystám, som riadnym členom. Ale po týchto krokoch, samozrejme, prijmem tiež nejaké osobné rozhodnutie."

Vedeli ste o odvolaní okresných predsedov HZDS v Trnave, Pezinku a Považskej Bystrici?
To, že zrušili celé okresné organizácie som nevedel, ale že boli odvolaní funkcionári a vylúčení dokonca zo strany, to viem.

Kedy sa tak stalo?
Bolo to tesne pred Vianocami.

Čo bol dôvod odvolania?
Tie dôvody zneli veľmi úsmevne. Údajne sa nevyjadrovali v súlade s líniou politickej strany a že škodili... Také niečo hovorili aj mne. Ja by som tiež rád vedel, že ako som ich ja kedy poškodil. Neviem o tom, že by tí, ktorí boli vylúčení, nejakým spôsobom poškodili stranu.

Súvisí to podľa vás s tým, že odvolaní členovia vlani podporili Viliama Vetešku v kandidatúre na predsedu strany (Veteška nakoniec kvôli zdravotným problémom nekandidoval, nahradil ho Tibor Mikuš - pozn. red.)?
Tá súvislosť je tam jednoznačná. Rovnakí, ktorí ho podporili verejne, boli zrušení. Ja som ho tiež podporil a dokonca som nakoniec kandidoval.

Pohrozili vylúčením zo strany aj vám?
Nejako otvorene nie. Ale ja som povedal, že sa nikam nechystám, som riadnym členom. Ale po týchto krokoch, samozrejme, prijmem tiež nejaké osobné rozhodnutie.

Aké?
To, čo som povedal - osobné rozhodnutie a viac nebudem hovoriť. Stanovy, ktoré boli prijaté, zakonzervujú niektorých ľudí na pozíciách a vylučujú akúkoľvek možnosť skvalitnenia ľudí na pozícii funkcionárov - znamená to vylúčenie akejkoľvek možnej konkurencie a zlepšovania kvality na postoch.

Podniknete nejaké kroky v súvislosti s vylúčením ľudí zo strany?
Určite áno, ale nebudem hovoriť teraz, ani aké kroky, ani kedy. Ale tento stav nie je dobrý a vidieť to aj na preferenciách. Posledné prieskumy hovoria o 7,2 percenta. To je dôsledok spôsobu politiky strany.

Aký je ten spôsob?
Pokiaľ sa systém nezmení, bude vidieť neustále kontinuálne padanie. Treba skvalitniť a posilniť vedenie strany. Je to dôsledok len toho, že sa niektorí ľudia konzervujú.

Je teda čas vymeniť predsedu strany Vladimíra Mečiara?
Som o tom presvedčený. Každý je nahraditeľný. Každý funkcionár by mal prejsť sitom tajných volieb, aby mal reálnu a jasnú predstavu o tom, na akú časť členskej základne sa môže spoliehať a kde sú výhrady.

Čo ak sa tak nestane?
Bohužiaľ, zachová sa ten trend vývoja klesajúcich preferencií. S takýmto vedením táto strana už nebude v ďalšom volebnom období parlamentnou stranou.

Idú posledné kroky, ktoré sa udiali v strane, proti demokracii?
Akákoľvek strana môže vylúčiť zo svojich radov ľudí, ktorí by robili a vykonávali činnosť v rozpore so záujmami strany. Ale som presvedčený, že nikto z tých vylúčených neurobil nič, čo by stranu poškodzovalo. Práve naopak.

Budete opäť kandidovať za krajského predsedu HZDS v Trnave?
Pri týchto stanovách, keď majú byť zhora navrhovaní kandidáti a uvedomujúc si, že mňa ako predsedu zrušili vo funkcii, myslím si, že mám šancu na úspech - ale len v úvodzovkách (smiech).


Prečítajte si aj:
Mečiar maže veteškovcov

Líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar začína robiť poriadok s „rebelmi“. Zo strany vylúčili troch okresných šéfov, ktorí sa vlani v júnových voľbách predsedu HZDS postavili na stranu Viliama Vetešku. O členstvo prišli Ľubomír Lackovič z Považskej Bystrice, Peter Červenka z Pezinka a Marcel Behro z Trnavy. Navyše, okresné organizácie ĽS-HZDS, ktoré viedli, boli rozpustené. Rozhodlo o tom politické grémium ľudovcov. Oficiálny dôvod? Vylúčení funkcionári vraj poškodili dobré meno v správach. „Títo ľudia porušili stanovy,“ povedal pre HN podpredseda strany Miroslav Jureňa. Vylúčení dlhoroční členovia strany však tvrdia, že ide o pomstu. „Je to odplata za podporu pánovi Veteškovi,“ hovorí Lackovič.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-07-03 21:28:08 - Feat.: 0 - Title: Interrupčný zákon sa stal rozbuškou vládnej koalície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 17:54