StoryEditor

Súkromné školy sa boja likvidácie

18.02.2007, 23:00

Podnikatelia, ktorí poskytujú vysokoškolské vzdelanie za peniaze, bijú na poplach. Novela vysokoškolského zákona z dielne ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) môže podľa nich ohroziť desiatku súkromných vysokých škôl. Problém vidia v novinke, ktorá zavádza kvótu na počet externistov študujúcich na slovenských vysokých školách. Počet diaľkových študentov nesmie prekročiť polovicu z počtu denných študentov. "Takéto opatrenie je pre súkromné školy, ktoré od štátu nedostávajú ani korunu, takmer likvidačné," upozorňuje prorektor Bratislavskej vysokej školy práva Jaroslav Ivor. Nevylučuje, že ak by to prešlo, napadnú sporný paragraf na Ústavnom súde SR.
Závislosť od externistov
Na dvoch denných študentov jeden externista. Z desiatich súkromných škôl dnes tento pomer nespĺňa ani jedna. Práve naopak, kým v dennej forme štúdia ich navštevuje asi 2 300 študentov, externistov je takmer 13-tisíc. "Ak novela prejde, výrazne nám obmedzí príjmy," pripája sa Branislav Zlocha, hovorca najstaršej súkromnej vysokej školy na Slovensku -- Vysokej školy manažmentu (City University) . Súkromné školy sú od školného od študentov závislé. Externistov uprednostňujú, pretože náklady na ich výučbu -- prenájom vyučovacích priestorov, platy za prácu učiteľov -- sú oveľa nižšie. Škola má väčší zisk, ktorý môže investovať do zvýšenia kvality výučby či rozšírenia ponuky vzdelávania.
Mimo európskeho trendu?
Na nezáujem o diaľkové štúdium sa súkromné školy nesťažujú. Študenti ročne za štúdium zaplatia od 14-tisíc do 66-tisíc korún. Zmena zákona však podľa hovorcu Branislava Zlochu mnohým zamedzí prístup k vzdelaniu. "Je iluzórne predpokladať, že sociálna sestra prestane na štyri roky chodiť do práce, aby mohla denne študovať," hovorí aj rektor Vysokej školy zdravotníctva sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry. Podľa Zlochu je ministerský návrh nelogický -- v Európe je totiž trend budovať znalostnú ekonomiku a vzdelávať sa popri zamestnaní. "Čo deklarovala aj súčasná vláda."
Minister Mikolaj tvrdí, že súkromné univerzity rušiť nechce. Prísnejšími podmienkami chce súkromné školy prinútiť, aby zvýšili úroveň poskytovaného vzdelania. "Chceme tlačiť na verejné vysoké školy, aby sa správali komerčnejšie, a na druhej strane, ak chcú súkromné vysoké školy prežiť, budú sa musieť popasovať s kvalitou."
Stredovek verzus novela
"Prečo práve 50 percent z denných študentov? Akoby štát súhlasil, že toľko nekvalitných študentov je v poriadku, ale viac už nie," hovorí Ivor. Zavedenie kvót na diaľkové štúdium určite nepovedie k zlepšeniu jeho úrovne -- súhlasí Andrej Salner z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Kvalitu štúdia posudzuje pri vzniku vysokej školy Akreditačná komisia a pre všetky vysoké školy platia rovnaké pravidlá. Krčméry uvažuje, či za opatrením nie je strach rektorov verejných vysokých škôl z konkurencie. "Mohlo by ísť o administratívne odstavenie konkurencie -- v stredoveku sa odtínali hlavy na námestí a dnes tu máme novelu zákona o vysokých školách."

Externisti na súkromných vysokých školách:
-- sociálna práca 4 900 študentov
-- verejná správa 2 600 študentov
-- právo 1 200 študentov
-- ošetrovateľstvo 1 000 študentov
-- učiteľstvo 1 000 študentov
-- ekonomika a manažment 600 študentov
-- politika a medzinárodné vzťahy 500 študentov
-- ochrana osôb a majetku 400 študentov
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 20:04