StoryEditor

Riziko štrajku stále zostáva

Hrozba štrajku zdravotníkov stále trvá. Odborári sa s nemocnicami stále nedohodli na tohtoročnom zvyšovaní platov. Všetky strany zostali na svojich doterajších stanoviskách -- odborári žiadajú 30 percent, fakultné nemocnice ponúkajú 20, malé maximálne desať percent. "Ďalej budeme vo vyjednávaní pokračovať pred sprostredkovateľom tento týždeň," hovorí šéf zdravotníckych odborov Anton Szalay.
Jediné, na čom sa všetky strany zhodli, je fakt, že v zdravotníctve chýbajú financie. "Je nevyhnutné zvýšiť objem financií do zdravotníctva, a to pomerne ku štátom EÚ," vyhlásil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Obrátiť sa preto chcú na ministerstvo zdravotníctva a parlament. Východisko z tohto bludného kruhu vidia odborári i zamestnávatelia aj vo zvýšení odvodov za poistencov štátu zo 4 na 5 percent. Takýto návrh na májovú schôdzu parlamentu predložila poslankyňa KDH Mária Sabolová. Koalícia ho nepustila ani do druhého čítania. Žiadať budú aj otvorenie rozpočtu. Ministerstvo financií však takúto možnosť vylučuje. "Momentálne na to v štátnom rozpočte nie je priestor," povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.
Odborári a zamestnávatelia podávajú spoločný podnet na Úrad pre dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Úrad má vypracovať správu, či sú efektívne používané finančné toky," uviedol Petko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 23:22