StoryEditor

Imiho Lichtenfelda preslávilo to, čo sa naučil v bratislavských uliciach, svetu dal bojové umenie

06.02.2021, 11:05
Vyvinul unikátnu zostavu techník na sebaobranu a boj zblízka krav maga, ktorú dodnes využívajú najmä izraelské bezpečnostné zložky. Imrich Lichtenfeld sa stal legendou bojových umení. Jeho osobný príbeh je poznačený pouličnými „bojmi“ v Bratislave a nakoniec aj holokaustom.

Imrich „Imi“ Lichtenfeld celý svoj život zasvätil zdokonaľovaniu svojho systému sebaobrany. Na začiatku to mali byť techniky pre obranné sily, políciu a tajné služby novovzniknutého štátu Izrael. Postupom rokov sa jeho idey šírili do celého sveta.

Dnes, aj 22 rokov po smrti zakladateľa, trénujú krav magu tisíce nadšencov v Spojených štátoch amerických aj v Európe.

Imi síce koncept vyvinul sám v Izreali, no jeho počiatky smerujú až do bratislavských ulíc zo začiatku 20. storočia.

Otec posadnutý športom

Imi sa narodil v roku 1910 v Budapešti do slovenskej židovskej rodiny. Jeho otec Samuel pochádzal z dedinky Mliečno a matka z Bátorových Kosíh.

​Otec bol dobrodruh a už ako 13-ročný ušiel od rodiny a pridal sa k cirkusu. Tam ho okamžite fascinoval svet silákov a zápasníkov a prvýkrát sa stretol s bojovým športom zvaným džiu-džicu. V cirkuse vydržal dvadsať rokov a následne sa presťahoval do Bratislavy, kde sa aj oženil.

Začal tam nový život, založil ťažkoatletický klub Hercules a zamestnal sa v polícii, kde to dotiahol až na post hlavného detektíva. Pri svojej práci využíval aj skúsenosti, ktoré pochytil od cirkusových silákov a pre svojich kolegov vypracoval manuál na prácu v uliciach mesta.

„Už v roku 1907 založil v Bratislave školu džiu-džicu. Bol to dobrý policajt. Aby prežil, musel byť tvrdý,“ rozhovoril sa o otcovi v roku 1974 Imi pre americký časopis People.

Keďže Samuel bol doslova posadnutý športom a silou, viedol k tomu aj svojho malého syna. Imi bol šikovný, šport ho bavil a exceloval hádam vo všetkom, do čoho sa pustil. Vyhrával súťaže v gymnastike, zápasení, boxe, výborne plával aj tancoval. Doba jednoznačne priala jeho športovému rozletu, v devätnástich rokoch bol šampiónom v takmer všetkých druhoch športov.

Podobne sa darilo aj ďalších chlapcom z bratislavského podhradia, teda zo židovskej štvrte, ktorí trénovali v klube ŠK Makabea Bratislava.

V mladosti bol šampiónom v takmer všetkých druhoch športov. V mladosti bol šampiónom v takmer všetkých druhoch športov. SNM – Múzeum židovskej kultúry

​„Židia sa chceli začleniť do celospoločenského života, nemali sa obmedzovať iba na svoju úzku komunitu. A práve šport bol výbornou voľbou. Politika v Československu bola veľmi tolerantná,“ vysvetlil historické súvislosti Michal Vaněk z Múzea židovskej kultúry.

Imi sa neskôr vydal aj na trénerskú dráhu a po vojne v delostreleckom pluku sa zamestnal ako učiteľ telocviku.

Antisemitizmus v uliciach

V 30. rokoch sa však situácia zmenila. V dovtedy pokojnej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-10-12 11:48:14 - Feat.: 0 - Title: Slovák, ktorý vyzval Hitlera na súboj: Budeš ešte žobroniť o mier, odkázal mu 02 - Modified: 2019-09-15 20:19:55 - Feat.: 0 - Title: Takmer neznámy génius: Osud šachového veľmajstra predznamenala krutá veštba
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 15:08