StoryEditor

Záhada kráľovnej detektívok: Agatha Christie o svojom tajuplnom zmiznutí nikdy neprehovorila

18.09.2020, 10:25
V anglicky hovoriacich krajinách ju v predajnosti predbehla len Biblia a Shakespear. Dodnes patrí k najplodnejším a najprekladanejším spisovateľkám vôbec. To všetko napriek tomu, že publicitu nevyhľadávala. Prevrátila naruby konvencie žánru detektívok. A hoci sa narodila do zabezpečenej rodiny, život ju poriadne vyobracal.

Píše sa 4. december 1926. Skoro ráno sa v oblasti Newlands Corner nájde pri cestičke nad vápencovým útesom v oblasti Surrey na juhovýchode Anglicka zaparkovaný Morris Cowley. V prázdnom aute nájde polícia len plášť a neplatný vodičák na meno Agatha Christie. Po mladej žene však niet ani stopy.

Na druhý deň denník Daily Mail prinesie šokujúcu správu o zmiznutí známej spisovateľky, po ktorej pátra tristo mužov aj so psami. Scéna ako vystrihnutá z jej románu je však až desivo reálna. Desať dní verejnosť ani manžel Archie a päťročná dcérka Rosalind netušia, kam sa podela. Noviny sa predháňajú v senzačných teóriách – od verzie, že ide len o šikovný marketing, ako prilákať čitateľov k jej knihám, až po temný pokus o vraždu zo strany manžela.

Záhadu vyrieši až oznam na polícii – dvaja návštevníci hotela The Old Swan v Harrogate si totiž 14. decembra všimli ženu, ktorá zodpovedá opisu Agathy Christie. Tá sa však v hoteli ubytovala ako Tressa Neele z Kapského mesta. Priezvisko je rovnaké ako Archieho milenky, záletný manžel novinárom tvrdí, že jeho žena trpí stratou pamäte, amnéziu potvrdzujú aj dvaja lekári, ktorí ju vyšetrujú.

Útek do zabudnutia

Samotná Agatha Christie o svojom tajuplnom zmiznutí nikdy neprehovorí ani slovo a vyhýba sa akýmkoľvek debatám na túto tému.

​V autobiografii, ktorú píše posledných pätnásť rokov života, k celej udalosti stratí len dve skúpe vety: „Myslím si, že vtedy sa začala moja fóbia z novinárov a davov. Cítila som sa ako líška, na ktorú poľujú.“

Tlač ju naozaj prenasleduje na každom kroku, čo prirodzene plachú ženu ešte viac stresuje. Aj v čase najväčšej slávy tak rozhovory dáva len veľmi neochotne a stručné odpovede z nej treba doslova páčiť.

Vráťme sa však do roku 1926, ktorý nebol pre Agathu Christie vôbec šťastný. V apríli jej zomrela milovaná matka a Agatha upadla do ťažkej depresie. V auguste jej do toho všetkého manžel oznámil, že

má známosť a chce sa dať rozviesť. Okrem toho musí dokončiť ďalšiu knihu, aby stihla, tak ako už niekoľko rokov za sebou, prísť opäť nová „Christie pod stromček“.

No a keď jej 3. decembra Archie predhodí, že nadchádzajúci víkend chce stráviť so svojimi priateľmi, ale bez nej, je to už na ňu priveľa. Neskoro v noci sa s dodnes nevyjasneným úmyslom vykradne z domu do tmy.

Jej ďalší osud by tiež stál za román, no kým sa pustíme do jeho čítania, mali by sme si knihu s názvom Život Agathy Christie otvoriť na prvých stránkach.

Psy a more

Agatha Mary Clarissa sa narodila 15. septembra 1890 do rodiny Fredericka Alvaha a Clarissy Margaret Millerovcov. Jej rodičia patrili k vyššej strednej triede a v mestečku Torquay v Devone vlastnili vilu menom Ashfield, kde vyrastala aj malá Agatha. Keďže jej brat aj sestra boli od nej výrazne starší (Madge mala v čase jej narodenia jedenásť rokov a Monty desať), musela si Agatha často vystačiť s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
26. apríl 2024 12:22