StoryEditor

Samotár s čudáckymi zvykmi. Labutí kráľ Ľudovít II. Bavorský prišiel o titul a utopil sa v jazere

13.06.2020, 09:10
Hoci do svojich zámkov zaviedol najmodernejšie výdobytky techniky, dušou zostával stredovekým rytierom. Naplnil ich neskutočným prepychom, no strávil v nich len niekoľko nocí, ktoré premieňal na dni. Kráľ, ktorého dejiny odsúdili do roly štatistu, si však príliš dobre uvedomoval, že postupne prichádza nielen o moc, ale aj o rozum. Paradoxne dnes sú oázy samoty, do ktorých utekal, zavalené turistami. A štát, ktorý ho zbavil svojprávnosti pre nadmerné míňanie, na jeho stavbách zarába milióny.

Keď vystúpite z autobusu na parkovisku v Hohenschwangau, už v prvom momente vám dych vyrazia dve veci – úchvatná panoráma bavorských Álp, nad ktorým sa čnie žltý hrad ako vystrihnutý z rozprávkovej knižky – a davy ľudí. Väčšina z nich však mieri vyššie, k hlavnému lákadlu tohto kraja. K tomu si však musíte ešte kilometer a pol vyšliapať strmou asfaltkou.

Pohľad, ktorý sa vám naskytne, je výnimočný – postupne sa pred vami vynorí v diaľke zámok obkolesený horami, v ktorých sa, podľa toho, ako sa cesta k nemu kľukatí, z času na čas stratí, aby sa opäť vynoril vždy väčší a väčší. Až sa napokon ocitnete priamo pod ním.

Neuschwanstein je jedným z tých miest, ktoré máte toľkokrát napozerané z rôznych idylických fotografií, že keď mu čelíte zoči-voči, zrazu sa cítite tak trochu oklamaní napriek nepopierateľnej majestátnosti, akou pôsobí. A vstupom to iba pokračuje. Musíte si sledovať čas svojej skupiny, s ktorou vás vpustia dovnútra vyzbrojených slúchadlami a malým „walkmanom“, ktorý vám vo vybranom jazyku komentuje, čo okolo vidíte. Bez ohľadu na to, či by ste si chceli napríklad detailnejšie pozrieť veľkorozmerné maľby v trónnej sieni alebo skúsiť na chvíľu zavrieť oči a predstaviť si, aké by to bolo, keby ste tmavými chodbami prechádzali o pol druhej ráno celkom sám. Nebodaj sa spýtať na niečo, čo v nahratom výklade spomenuté nie je. Šup-šup, na chrbát vám už dýcha ďalšia skupina. Za pol hodinku a trinásť eur ste vybavení. Samozrejme, ešte si môžete kúpiť puzzle alebo čokoládu s podobizňou onoho „čudáka“ Ľudovíta Bavorského, ktorý má toto všetko na svedomí.

​Po tomto „behu“ po pamiatke sa nemôžete zbaviť pocitu, že priemerný slovenský hrad vám ponúka oveľa plnší zážitok. No najmä krútite hlavou nad tým, aká vie byť história kruto paradoxná. Ako sa z miesta, ktoré malo byť úkrytom pred davmi ľudí, stalo jedno z najnavštevovanejších miest v Nemecku, kde sa ročne premelie okolo 1,4 milióna návštevníkov. Ako sa stavba, ktorej nákladnosť jej autorovi v čase jej vzniku vyčítali, stala zlatým vajcom premeneným na mlynček na peniaze. A ako je dnes ten, ktorého kedysi vyhlásili za choromyseľného, ospevovaný ako nepochopená osobnosť. Tu je jeho príbeh.

Tragédia ukončená v jazere

„O pol jednej som sa narodil, o pol jednej chcem tiež zomrieť,“ to sú jedny z posledných slov, ktoré mal na pôde svojho rozprávkového zámku povedať. Ešte predtým odmenil 24-ročného pobočníka, ktorý pri ňom stál až do posledných chvíľ, sumou 1 200 mariek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 06:32