StoryEditor

Nenávidený i zbožňovaný Masaryk. Stal sa nielen symbolom štátu, ale aj jeho problémov

06.03.2020, 12:05
Autor:
astast
Prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ktorý sa narodil pred 170 rokmi, na vlastnej koži zažil, aké to je, keď sa človek stane terčom všeobecnej nenávisti, ale tiež objektom neraz až nekritického uctievania.

„Za sto let možná děti našich dětí svým dětem budou teskně vyprávěti o šedém ránu čtrnáctého září, navěky označeném v kalendáři. To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě.“

Tieto verše napísal v septembri 1937 básnik Jaroslav Seifert a charakterizujú náladu, ktorá v tom čase v spoločnosti zavládla. Nebola to predstieraná pieta, v Československu po smrti Tomáša Garrigua Masaryka skutočne zavládol všeobecný smútok.

Neodišiel v ňom iba bývalý prezident, ale pre mnohých aj symbol štátu a priam otcovská postava. Napokon, keď ho chceli dospelí priblížiť deťom, hovorili o ňom ako o „tatíčkovi“. Kult, ktorý najmä v českej časti štátu vznikol už za jeho života, akoby smrťou ešte viac zosilnel.

A pritom v minulosti toho istého Masaryka veľká časť českej spoločnosti opľúvala a nevedela mu prísť meno.

Útoky na pokračovanie

Pravdou je, že Masaryk sa nikdy nebál postaviť proti väčšinovému názoru. Jedným z najznámejších prípadov bol spor o pravosť dvoch rukopisov - Královodvorského a Zelenohorského, ktorý sa v Čechách rozpútal v 19. storočí.

Rukopis královodvorský, pergamenová listina, ktorá mala pochádzať z 13. storočia, bol objavený v roku 1817. O rok neskôr došlo k objavu Rukopisu zelenohorského, čo bol tiež pergamenový dokument, údajne z 9. storočia.

Pre českých vlastencov to bola obrovská udalosť, získali tak fyzický dôkaz, že čeština je historicky rovnoprávny jazyk s nemčinou. Už krátko po objave oboch dokumentov sa však začalo pochybovať o ich autenticite a tento spor trval desaťročia.

Masaryk sa s nimi prvýkrát stretol ako študent a dospel k presvedčeniu, že nemôžu byť také staré, ako sa tvrdí. Viac sa o ne nezaujímal. Až do roku 1886.

​Po nástupe na pražskú univerzitu, kde mal byť menovaný za profesora, začal vydávať mesačník Athenaeum. Po tom, ako v ňom zverejnil článok významného bohemistu Jana Gebauera, ktorý dokazoval, že oba rukopisy sú falzifikáty vyrobené v 19. storočí, sa stal aj Masaryk terčom nenávistnej kampane a veľká časť českých vlastencov ho označila za vlastizradcu a nemeckého zapredanca.

„Pre mňa bola otázka Rukopisov v prvom rade otázkou mravnou - ak sú podvrhom, musíme sa z toho pred svetom vyznať. Naša hrdosť, naša výchova nesmie spočívať na lži. A potom: ani svoju vlastnú his...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 13:36