StoryEditor

Neznáma rebelka Božena Němcová: Korešpondencia slávnej spisovateľky odhaľuje drámy

Začiatkom februára uplynulo 200 rokov od narodenia spisovateľky, ktorá položila základy modernej českej prózy. Čím môže osloviť čitateľov 21. storočia? A je správne, že Babičku čítajú už školopovinné deti?

„Keby som si mala vybrať, priala by som si narodiť sa opäť a zas o dvesto rokov, alebo aj neskôr, pretože neviem, či práve vtedy bude taký svet, v ktorom by som chcela s rozkošou žiť,“ napísala Božena Němcová desať rokov pred svojou smrťou. Štvrtého februára táto lehota uplynula, presne pred 200 rokmi sa narodila slávna spisovateľka.

Narodenie Boženy Němcovej je dodnes zastreté nejasnosťami, o ktorých sa však literárni historici neradi bavia. Dátum sa vlastne iba odvodzuje od piateho februára 1820, z ktorého pochádza zápis o krste v kostole Najsvätejšej Trojice vo Viedni. A pretože vieme, že kvôli vysokej novorodeneckej úmrtnosti sa deti krstili čo najskôr, len deň-dva po narodení, predpokladáme, že pravdepodobne takto sa to stalo aj pri Barbore, nemanželskom dieťati Terézie Novotnej a panského kočiša Johanna Pankla.

Malá Betty, tak ju totiž volali, dostala priezvisko Panklová až po svadbe svojich rodičov v auguste toho roku. Rodina vtedy už bývala v Ratibořiciach, pretože rodičia dostali prácu u vojvodkyne Kataríny Záhaňskej.

Pochybnosti o dátume narodenia vznikajú až nástupom malej Betty do školy v roku 1824. Jej mladší súrodenci však nastúpili do školy až po dovŕšení šiestich rokov, a ak máme správne informácie, Betty študovala už ako štvorročná. Skoro všetky školské výkazy jej však prisudzujú skorší dátum narodenia – od roku 1816 až po rok 1818.

Celý zástup amatérskych literárnych historikov sa preto už venoval otázke, či dieťa pokrstené v roku 1820 vo Viedni nebolo náhodou staršie. A predovšetkým: bola Terézia Panklová skutočne jeho matkou a Johann Pankl jeho otcom? Nemohlo ísť o nemanželské dieťa – napríklad sestry vojvodkyne Kataríny s jedným z jej milencov? Hovorilo sa napríklad o grófovi Clam-Martinicovi, ba dokonca o rakúskom ministrovi zahraničných vecí kniežati Metternichovi.

​„Túto a podobné hypotézy sa pravdepodobne už nikdy nepodarí potvrdiť ani vyvrátiť. Spochybňujú však pôvod Barbory Panklovej aj jej vek,“ napísala v príručke Česká literatúra od počiatku k dnešku bohemistka a najväčšia súčasná znalkyňa života a diela Boženy Němcovej Jaroslava Janáčková, emeritná profesorka Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Jej spolupracovníkmi aj pokračovateľmi sú okrem iného aj Robert Adam a Lucia Saicová Římalová z Ústavu českého jazyka a teórie komunikácie.

„To, kedy sa Božena Němcová presne narodila a kto boli jej rodičia, pre mňa vôbec nie je dôležité. A vlastne, možno sa mi aj páči, že sú okolo nej tajomstvá. Je to trošku ako pri Shakespearovi. Pri čítaní ich diel to však nehrá žiadnu úlohu,“ hovorí Lucia Saicová Římalová.

Jej kolega R...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 23:10