StoryEditor

Hviezda operného neba, ktorá nikdy nezhasla: O ťažkej chorobe Lucie Poppovej takmer nik nevedel

12.11.2019, 08:15
Bezstarostný a energický. Taký bol vokál opernej speváčky, ktorý zaznel vo všetkých najznámejších operných a koncertných domoch pod taktovou tých najslávnejších dirigentov. Nezameniteľný operný hlas dvadsiateho storočia patril Lucii Popp. Dnes by mala 80 rokov.

„Tajomstvom šťastia sú dobré zdravie a zlá pamäť.“ Pri našej najvýznamnejšej opernej speváčke jej vlastný výrok platil opačne.

Pamätala si každé operné naštudovanie a za oponou (železnou aj divadelnou) nezabudla na tých, čo jej pomohli. No zdravie ju zradilo vo chvíli, keď by sa mohla pobrať do zaslúženého speváckeho dôchodku a v pokoji odpočívať.

Speváčkin celosvetový úspech otvoril dvere dokorán aj ďalším slovenským operným interpretkám, napríklad Edite Gruberovej, Eve Blahovej či z novšej generácie Adriane Kučerovej.

Divadelný historik, kritik a dramaturg Jaroslav Blaho si myslí, že sme sa jej za to nedostatočne odvďačili: „Bola Lucia Poppová napriek svojim slovenským génom, bratislavským detským a študentským rokom a vlastnému svedomiu, ktoré nikdy nezapieralo vzťah k vlasti, hviezdou slovenskej opery, ako sa neraz uvádza? Splatili sme jej to, čo velikánom patrí? Dostalo sa jej okrem príležitostných spomienkových akcií skutočnej satisfakcie?“

Od herečky k speváčke

Nazývala sa Európankou. Ešte výstižnejšie by bolo označenie kozmopolitka, pretože v speváčkinej krvi kolovali gény štyroch národností starých rodičov.

Svoj vek, na rozdiel od niektorých operných div, nikdy netajila. Narodila sa 12. novembra 1939 v Záhorskej Vsi. Otec Rudolf pôsobil v diplomatických kruhoch a spolu s manželkou a ich jedinou dcérou žil tri roky v Londýne. Pritvrdzovanie režimu spôsobilo, že stratil prácu a rodina sa musela vrátiť domov. Lucia mala preto sťažené štúdium medicíny a po dvoch semestroch sa ho vzdala. V tom čase už aj tak uprednostňovala hudbu, ku ktorej inklinovala aj mama Milada.

Najprv to na VŠMU skúsila v odbore herectvo. Predchádzal tomu herecký debut v sedemnástich rokoch vo filme Pavla Bielika Štyridsaťštyri. Legendárny režisér si ju neskôr zvolil do hlavnej

ženskej úlohy filmu Jánošík a vyjadril sa o nej, že je „sťaby zrodená z nektáru lúčnych kvetov“.

Talent pre herecký aj recitačný prednes, za ktorý získala dvakrát prvú cenu na Hviezdoslavových slávnostiach, zužitkovala v opere. Na spevácky odbor ju najprv nechceli prijať. Našlo sa pre ňu miesto v prípravnom ročníku, kde sa jej na Luciinu žiadosť ujala profesorka Anna Hrušovská.

Vo filme Jánošík jej režisér Paľo Bielik zveril hlavnú ženskú úlohu Aničky. Vo filme Jánošík jej režisér Paľo Bielik zveril hlavnú ženskú úlohu Aničky. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 13:25