StoryEditor

Nepohodlný pre každý režim: Priekopník modernej slovenskej architektúry zmizol bez stopy

16.02.2019, 10:15
Bol najavantgardnejším slovenským architektom. A nebyť priskorého konca, takmer isto by sa mu ušiel aj prívlastok najplodnejší. Napriek tomu sme ho na polstoročie takmer vymazali z dejín architektúry. A dnes len horko-ťažko skladáme jeho pohnutý príbeh.

Friedrich Weinwurm sa raz určite dostane na filmové plátno. Predurčuje ho k tomu prakticky všetko. Dielo, osobnosť, tragický osud. Našu krajinu zastaval dovtedy nevídanou krásou a svojou architektúrou reálne menil Slovensko na lepšie miesto pre život.

„Jeho konanie, rovnako ako dielo, sú obrazom jedinečného obdobia európskych dejín, ktoré tak môžeme aj vďaka nemu lepšie spoznať a snáď i pochopiť,“ komentuje historička architektúry Henrieta Moravčíková, ktorá sa pred rokmi podujala na detektívnu prácu: poskladať Weinwurmov životný príbeh.

Ľahké to nebolo. Okrem stavieb, výkresov a pasov po ňom totiž zostalo bezmála len kreslo, lampa a pár spomienok súčasníkov.

Koniec starých časov

Narodil sa 30. augusta 1885 v Borskom Mikuláši do židovskej a nemecky hovoriacej rodiny. Už ako mladý mal nepokojného ducha a štúdium zjavne nepatrilo medzi jeho záľuby. Medzi štvorkami na maturitnom vysvedčení uňho svietili len výborné známky z nemčiny, filozofie a kreslenia.

​Nadania a sebavedomia mal však dosť na to, aby sa ako vôbec prvý Slovák dostal na jednu z najprestížnejších architektonických škôl tých čias: Kráľovskú vysokú školu technickú v Berlíne. Vo významnej metropole nemeckého cisárstva to v období takzvanej Belle Époque vrelo.

„V jeho búrlivej atmosfére sa miešalo opojenie z hospodárskych úspechov krajiny, nástojčivá túžba po nových umeleckých formách aj prejavy prebúdzajúceho sa sociálneho hnutia,“ približuje Henrieta Moravčíková, autorka Weinwurmovej rozsiahlej monografie.

A architektúra nezostávala bokom. V mníchovskom ateliéri Petra Behrensa, jedného z akcelerátorov vtedajších zmien, sa striedali budúce legendy európskej avantgardy: Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe či Le Corbusier. Friedrich Weinwurm po šiestich semestroch Mníchov napriek tomu vymenil za Drážďany. O dôvodoch sa môžeme len dohadovať, podľa Henriety Moravčíkovej ho však určite pritiahol aj tunajší architekt Heinrich Tessenow, ktorý práve v tom čase realizoval záhradné mesto Hellerau. Nevídaný projekt, ktorý v sebe spájal dobové predstavy o novej architektúre a urbanizme s túžbou po novom spoločenskom usporiadaní.

​Starý svet monarchií dožíval a k zrodu toho nového túžili prispieť aj architekti. Namiesto postupnej premeny však došlo k erupcii. Vypukla prvá svetová vojna a všeobecná mobilizácia zasiahla aj Friedricha Weinwurma.

Mal 29 rokov, keď vymieňal pokrokový archi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-08 08:44:09 - Feat.: 0 - Title: Slovenský architekt zmenil podobu Šanghaja, jeho mrakodrap prekonali až po piatich desaťročiach 02 - Modified: 2019-01-14 20:37:09 - Feat.: 0 - Title: Postupne miznú a s nimi aj unikáty. Kde boli bratislavské robotnícke kolónie a ako sa v nich žilo
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 17:08