StoryEditor

Módna ikona, ale aj kolaborantka. Coco Chanel zostala v starobe sama, iba so svojimi miliónmi

10.01.2019, 10:05
Gabrielle Coco Chanel dokázala spojiť tvorivú odvahu s obchodným talentom a z módy urobila lukratívny biznis. Z obyčajnej šičky vypracovala na módnu ikonu, počas nacistickej okupácie sa z nej ale stala aj kolaborantka. Zomrela pred 48 rokmi.

Viac než 16 rokov stretávajú Parížania elegantnú starú dámu, ktorá pravidelne meria cestu medzi hotelom Ritz, kde má svoj apartmán, na ulicu Cambon, do sídla svojej firmy v dome číslo 31. Pozná ju vari každý, mladší najmä z novín, časopisov, módnych magazínov či z televízie, starším sa možno pri pohľade na ňu nevdojak vynoria spomienky na vojnu, po ktorej musela odtiaľto s hanbou ujsť.

Spomenie si na to z času na čas aj ona? Ktovie. Pôsobí chladne, až morózne. Jej zamestnanci by asi potvrdili, že je taká aj v skutočnosti. Slávna ikona módneho biznisu Gabrielle Coco Chanel. Má síce už 87 rokov, ale opraty svojej firmy stále drží sama pevne v rukách. Musí vedieť o všetkom, čo sa v nej deje, sama chce všetko riadiť, o všetkom rozhodovať. Nikomu inému nedôveruje.

Možno aj preto zostala sama. Nikdy sa nevydala, väčšina jej najbližších priateľov už nežije, s príbuzenstvom sa rozišla. Áno, má síce milióny, ale prečo by mala niekomu pomáhať? Jej azda niekto niekedy pomohol? Už dávno prišla o schopnosť dojať sa alebo mať niekoho rada. Stratila všetku vnútornú energiu, ktorú vždy vynakladala najmä na to, aby pred nikým neprejavila svoju slabosť a bolesť. Zostala jej len práca.

Aj v nedeľu 10. januára 1971 sa jej venuje, pripravuje novú jarnú kolekciu, ktorú chce predstaviť koncom mesiaca. Popoludní sa ešte ide prejsť, po návrate do Ritzu sa však necíti dobre, a tak si ide ľahnúť. „Tak takto to vyzerá, keď sa umiera,“ hovorí chyžnej Céline, ktorá si o čosi neskôr uvedomí, že počula posledné slová, ktoré kráľovná módy vyriekla. Zomierala rovnako opustená, ako bola v detstve.

Z kláštora do kabaretu

Celý život si ťažko pripúšťala, v akom prostredí vyrastala. Otec Albert bol podomový obchodník, ktorý nebol rodinne založený. Keď Gabrielle prišla v auguste 1883 v západofrancúzskom mestečku Saumur na svet, s jej matkou Jeanne nebol ani ženatý, zobrali sa až o rok neskôr. Obracal každý frank a keď chceli vyžiť, musel putovať z jarmoku na jarmok, aby aspoň č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
10. apríl 2024 01:17