StoryEditor

Ján Smrek si vždy uchoval autorskú a ľudskú česť, odolal fašistom aj komunistom

16.12.2018, 09:05
Neúnavný a nepoučiteľný optimista. Vo všetkom videl len to krásne, miloval ženy, víno a mladosť. Slobodu kládol na najvyšší piedestál. Aj preto odolal všetkým návrhom na kolaboráciu s totalitou.

„Bol dieťaťom šťasteny. Pochádzal z jedenástich detí, no dospelosti sa dožili iba štyria,“ spomína na svojho otca Ivan Čietek. Ján Čietek, známejší pod umeleckým pseudonymom Ján Smrek, sa narodil v chudobnej rodine, v dnes už neexistujúcom Zemianskom Lieskovom.

„Na toto obdobie spomínal iba zriedka, v jeho rodnej dedine sme sa boli iba raz pozrieť. Viem len to, že jeho rodina bola chudobná, boli to želiari.“

V roku 1907 im umrel otec a matka dala malého Janka do sirotinca, ktorý v tom čase vznikal v Modre. Bol to vôbec prvý sirotinec na území terajšieho Slovenska. Prichádzali doň deti, ktoré stratili rodičov alebo im hrozilo, že umrú na biedu a hlad. Sirotinec fungoval pod patronátom rodiny evanjelického farára Samuela Zocha. Práve Zoch trval na tom, aby všetky deti chodili do školy a vzdelávali sa. Okrem toho Zochovci všetkým chovancom zriadili fondy a šetrili im peniaze na ďalší život.

Janka Čieteka si veľmi obľúbili a rýchlo zistili, že je šikovný, bystrý a skrýva sa v ňom potenciál. Trvali na tom, že musí študovať ďalej: „Rodina Zochovcov bola pre neho veľkým šťastím. Opäť opakujem, mal toľko šťastia v živote, že si ho vyčerpal pre ďalšie štyri generácie,“ hovorí s úsmevom o otcovi syn Ivan.

Na palestínskom fronte

Do života mladého Jána Čieteka vstúpila prvá svetová vojna. Prišiel povolávací rozkaz a musel narukovať. Postupne sa dostal až na dolnú zem, k Slovákom, ktorí žili v Báčskom Petrovci. Odtiaľ smerovali ďaleko na východ, na palestínsky front: „Nepamätám sa, že by o tom otec niekedy hovoril. Žiadne zážitky, spomienky, nič. Vojnu zrejme vymazal zo svojej pamäti. Chvalabohu, prežil. Vieme len to, že vo vojne ochorel na maláriu a liečil sa v meste Aleppo, v dnešnej Sýrii.“

​Domov sa dostal až ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 00:06