StoryEditor

Slávny Frank Sinatra mal blízko ku Kennedymu aj k mafii, FBI ho vyšetrovala bezvýsledne

12.12.2018, 09:35
Takmer zomrel pri narodení a celý život trpel zdravotnými problémami. Napriek tomu sa z neho stala hudobná legenda, ktorej nezameniteľný hlas sprevádza aj generácie súčasníkov. Pritom mal tento výnimočný muž, ktorý sa narodil pred 103 rokmi, poškodený sluch a nikdy sa nenaučil čítať noty.

Žil som plnohodnotný život / Prešiel som všetky diaľnice / A viac, oveľa viac, ako len to / Žil som podľa seba...

Slová jednej z najslávnejších piesní Franka Sinatru, najmä onen známy verš „I did it my way“, sa dajú preložiť a chápať viacerými spôsobmi, no ono doslovné „robil som to po svojom“ je pomerne presným zhmotnením života tohto nevšedného muža. Pritom on sám v neskoršom období pieseň Paula Anku zloženú na melódiu pôvodne francúzskej Comme d'habitude (v preklade Ako zvyčajne) podľa vlastných slov neznášal.

„Publikum si môže myslieť, že v nej velebím samého seba, pričom ja chválenkárstvo nenávidím,“ povedal v 70. rokoch minulého storočia textárovi Ervinovi Drakeovi. No márne sa zlostil, pieseň si našla široké publikum, ale aj pomyselne zhrnula jeho cestu po tomto svete. A tá bola nielen dlhá, ale veru aj poriadne kľukatá s viacerými rázcestiami, ale aj úsekmi, ktorými presvišťal doslova na plný plyn.

Dieťa svojej matky

Už jeho príchod na svet sprevádzali komplikácie. Vypýtal sa naň 12. decembra 1915 v meste Hoboken v americkom štáte New Jersey. Ako šesťkilové bábätko sa zasekol v rodiacich cestách a von ho dostal až privolaný lekár pomocou klieští. Pritom mu nielenže spôsobil niekoľko rán na ľavom líci a na krku (jaziev, ktoré vytrvalo zakrýval, ho zbavili až v čase slávy plastickí chirurgovia), ale aj pretrhol ušný bubienok. Traduje sa, že definitívne k životu ho prebrala až jeho stará mama, ktorá pridusené dieťa, ľudovo povedané, trochu „prefackala“.

​Napriek tomuto neľahkému štartu sa malý Frank mal celkom k svetu a ako jedináčik si užil aj rozmaznávanie najmä zo strany matky. Práve ona mala naňho v detstve a mladosti značný vplyv, vďaka ktorému sa z neho stal sebavedomý mladý muž.

Samotná Natalina Garaventa, známejšia skôr ako Dolly, bola pozoruhodná persóna. Ako dievča z lepšej rodiny zo severu Talianska si pre mnohých nepochopiteľne vzala negramotného boxera Antonina Martina Sinatru. Rodák zo Sicílie pracoval po emigrácii do Spojených štátov ako hasič. Dolly bola nesmierne energická a činorodá žena, počas prohibície čulo kšeftovala s alkoholom a hoci pracovala ako pôrodná babica, robila vraj aj vtedy nelegálne potraty. Mala tiež talent na jazyky, takže fungovala ako miestna tlmočníčka, a tiež sa aktívne angažovala v lokálnej odbočke Demokratickej strany. V každom prípade, ona bola skutočnou hlavou rodiny a malého Franka sa snažila vychovať na svoj obraz.

Treba priznať, že sa jej to darilo. Jej syn bol samorast, ktorý si nerobil ťažkú hlavu so školou či s oficiálnymi úradmi. Z prvej strednej školy ho ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 12:15