StoryEditor

Vzostup a pád Ľudovíta Wintera: Kúpeľom vtlačil punc svetového lesku, sám zomrel v biede

30.09.2018, 10:10
Muž, ktorý prišiel do Piešťan, keď boli dedinou s hlinenými domami, im spolu s rodinou vtlačil punc mondénneho mesta so svetovým nádychom. Neobchádzali ho králi, prezidenti ani maharadžovia.

Celý život sníval jediný sen: spustnuté provinčné kúpele premeniť na mestečko so svetovým leskom. Podarilo sa mu to. Ku koncu svojho života sa však mohol pozerať na jeho Kúpeľný ostrov len spoza druhého brehu Váhu. Vyobcovaný režimom, bez peňazí, v biede. Ľudovít Winter.

Kam by sa uberali turbulentné osudy rodiny Winterovcov, keby sa Ľudovítov otec Alexander v lete roku 1888 vo vlaku náhodou nezoznámil so správcom lesov grófa Erdödyho, ktorý mu medzi rečou spomenul, že čoskoro vyprší nájomná zmluva o prenájme piešťanských kúpeľov? Na túto otázku odpoveď neexistuje. Ale nezvratným faktom zostáva, že svetlo sveta uzrela zmluva na 30 rokov s právom všetkých investícií.

Hlava rodiny tak odštartovala päťdesiatročnú zlatú éru, ktorá sa však nie vždy trblietala, no preskákala búrlivé časy konca monarchie, oboch svetových vojen, prvej Československej republiky, slovenského štátu... a posledný klinec do rakvy jej zatĺkol socializmus.

Preplakané noci

Rok od uzavretia zmluvy mal Ľudovít len dvadsať rokov a študoval na Technickej univerzite vo Viedni. Prvotná renovácia kúpeľov pohltila 200-tisíc otcových zlatých a zároveň jeho zdravie. Ľudovít sa musel vrátiť domov a prebrať na svoje plecia ťažké bremeno.

​„Viesť podnik, ktorého chod si vyžadoval ustavičné samostatné rozhodovanie, bola pre neskúseného mladíka ťažká úloha. Priznám sa, že som si po nociach neraz poplakal,“ vracia sa do svojej mladosti Ľudovít vo svojej knihe Spomienky na Piešťany, ktorú napísal až ako 97-ročný.

V nej spomína svoj súkromný život len okrajovo. Starší súrodenec František viedol rodinný podnik v Ipeľských Šahách. Zomrel na rakovinu. S vdovou po bratovi sa neskôr Ľudovít zosobášil. Vyženil dve deti a s Leonou splodil ešte troch ďalších potomkov.

Jeho mladší brat Imrich si „žil blažene vo svete opernej hudby“ až do Františkovej smrti. Po nej sa vrátil spravovať jeho podnik, no zachrániť ho sa mu už nepodarilo. Stal sa Ľudovítovým pilierom v kúpeľoch, jeho fokus však smeroval predovšetkým do spoločenských a kultúrnych záležitostí.

Krátko po prebratí kúpeľov Winterovci chceli do nich zlákať aj ľudí zo spodných priečok spoločenského rebríčka. Výsledkom ich snaženia bol Robotníc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 04:50