Wikipedia
StoryEditor

Carl Friedrich Gauß bol zázračným dieťaťom. Keď mal tri roky, opravil výpočty svojho otca

30.04.2018, 11:20
Autor:
mahomaho
Pred 241 rokmi sa narodil jeden z najväčších matematikov histórie.

Carl Friedrich Gauss je niekedy označovaný ako "princ matematiky" a "najväčší matematik od staroveku". Mal pozoruhodný vplyv v mnohých oblastiach matematiky a vedy. Dodnes je vnímaný ako jeden z najdôležitejších matematikov histórie. 

Gauss bol zázračným dieťaťom. Existuje veľa anekdot týkajúcich sa jeho vyspelosti. Jeho prvé prelomové matematické objavy spadajú ešte do detských čias. 

Keď mal Karl tri roky, opravil chybu vo výpočtoch svojho otca, ktorý počítal výplaty pre robotníkov. Ako sedemročný prekvapil svojich učiteľov spočítaním celých čísel od 1 do 100 takmer okamžite. Zatiaľ čo všetci pracne sčítavali čísla, Gauss spočítal prvé a posledné, následne toto číslo vynásobil počtom párov čísel v úlohe a výsledok bol správny.

Vo veku 12 rokov už navštevoval gymnázium a kritizoval geometriu Euclida.

V roku 1799 predložil matematickú dizertačnú prácu na univerzite v Helmstedte, na jej základe bol hneď promovaný na doktora. O dva roky neskôr vyšla Graussova kniha, v ktorej sa venoval teórii čísel. V rámci nej vypracoval teóriu o tom, že každé prirodzené číslo je možné napísať ako súčin prvočísel.

Gauss však nebol len matematik. Zaoberal sa optikou, pôsobil ako zememerač, podieľal sa aj na zhotovovaní máp. Významne zasiahol tiež do astronómie. Vypracoval novú metódu na výpočet dráhy nebeských telies. 

Do geodézie zaviedol používanie heliotropu (slúžil na vysielanie svetelných signálov na veľké vzdialenosti). Vypracoval sieť trojuholníkov a teóriu podobného zobrazenia. Z výsledkov meraní v rôznych častiach sveta bol potom stanovený tvar Zeme.

Ťažko by sme hľadali čo i len jedinú oblasť matematiky, ktorú by Gauss nejako neovplyvnil. Jeho najväčšou láskou bola teória čísel, intenzívne sa zaoberal aj štatistikou a počtom pravdepodobnosti. Základné rozdelenie pravdepodobnosti dodnes znázorňujeme Gaussovou krivkou.
   

01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-20 15:33:08 - Feat.: - Title: Deviatakov testovali z matematiky aj slovenčiny. Dokážte v tomto kvíze, že poznáte odpovede na otázky základnej školy 03 - Modified: 2024-01-16 13:09:05 - Feat.: - Title: Prečo by para nemohla aj rátať? Odvážny vynález stopol nedostatok financií, prapredok počítačov však fungoval 04 - Modified: 2024-01-09 15:28:04 - Feat.: - Title: Koľko miesta potrebujete na „puzzle“? Vedci už poznajú odpoveď 05 - Modified: 2024-01-02 10:20:13 - Feat.: - Title: Hodnotenie matematiky úrovňami ako v cudzích jazykoch? Drucker presadzuje dvojstupňovú maturitu
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
14. apríl 2024 22:55