StoryEditor

Známy i neznámy Chaplin: Traumy malého chlapca ovplyvnili dejiny kinematografie

16.04.2019, 11:10
Jeho geniálny filmársky rukopis i nevyrovnaná povaha vyvierali z rovnakého prameňa: ťažkého detstva. Charlie Chaplin sa narodil pred 130 rokmi.

Svet pri jeho filmoch plakal od smiechu, ale tiež od dojatia a ľútosti. Dokázal však dvíhať aj adrenalín: nielen Adolfovi Hitlerovi, ktorého rozzúril svojím Diktátorom, ale aj množstvu žien, čo prešli jeho náručím. Geniálny filmársky rukopis i nevyrovnaná povaha Charlieho Chaplina vyvierali z rovnakého prameňa: ťažkého detstva.

„Je čosi rovnako nevyhnutné ako smrť. A to je život.“ Slová, ktoré Charlie Chaplin predniesol cez ústa svojej postavy v oscarovom filme Svetlá rámp, neboli efektným bonmotom. Ten jeho už v ranom detstve nabral podobu oceánskej vlny a on mal len dve možnosti: utopiť sa, alebo sa stať majstrom surfingu.

„Prišiel som na svet 16. apríla 1889 o ôsmej večer v East Lane vo Waworth na predmestí Londýna. Mal som smutné detstvo, ale zdá sa mi ako sen,“ napísal sám o sebe v autobiografii Môj život v obrazoch.

Jeho otec, Charles Spencer starší, a matka, Hannah Harriette Hillová, boli varietní umelci. Nie veľmi úspešní, no najmä – nevyrovnaní. Otec ich krátko po Charlieho narodení opustil a matka starostlivosť oňho a jeho nevlastného staršieho brata Sydneyho nezvládala. Ani psychicky, ani finančne. Napriek tomu sa už v detstve preňho stala najväčšou životnou láskou a zdrojom inšpirácie. V pozitívnom i negatívnom zmysle slova.

Detstvo s bratom

Keď sa raz malý Charlie vracal domov, obkolesili ho deti zo susedstva a bez okolkov naňho vytiahli: „Tvoja mama sa zbláznila. Chodila po domoch a rozdávala uhlie.“ Žiaľ, nešlo o uličnícke výmysly. Hannah sa naozaj zrútila a museli ju odviezť do nemocnice.

Šesťročný Charlie a jeho o málo starší brat v tej chvíli v podstate matku stratili. Odvtedy sa už o nich nikdy nedokázala postarať, naopak – až do konca života sa museli starať oni o ňu. Navyše, po návrate z nemocnice Charlieho obvinila, že za jej kolaps je zodpovedný on.

​„Ale ma celé dni prenasledovala tá jej poznámka: ,Keby si mi len bol vtedy uvaril hrnček čaju, bolo by k tomu všetkému nedošlo',“ spomínal Chaplin vo svojom životopise.

Hoci ako dospelý dokázal spracovať, že za matkinu chorobu naozaj nenesie vinu, jeho emocionalitu a videnie sveta táto udalosť poznačila nadosmrti. A stopy po nej kritici nachádzajú aj v jeho filmoch. Či presnejšie: tvrdia, že je nimi prešliapaná skrz-naskrz.

Apropo, umenie. Charlie má len päť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 21:14