StoryEditor

Chladnokrvný kňaz komunizmu: Husák bol symbolom kolaborácie a posadnutosti mocou

10.01.2018, 10:05
Mal povesť národného martýra, neskôr sa stal ikonou normalizácie a postupne sa premieňal na čoraz prázdnejšiu a nenávidenejšiu tvár hľadiacu zo stien. Gustáv Husák sa narodil pred 105 rokmi.

Ktovie. Keby ho pred takmer 70 rokmi popravili, možno by sme ho dnes oslavovali ako slovenského národného hrdinu. A veľkoryso mu odpúšťali morálne prešľapy, ktorých sa dopustil ešte pred väzením. Dejiny však rozhodli inak.

Gustáv Husák sa stal ikonou normalizácie a postupne sa premieňal na čoraz prázdnejšiu a čoraz nenávidenejšiu tvár hľadiacu zo stien. V jeho živote podobnom antickej tragédii však dodnes zostáva kopa bielych miest a rušivých otáznikov. Prinášame vám výpovede ľudí, ktorí sa ich postupne snažia zaplniť. A zodpovedať.

 „Mrzí ma, že som vám nikdy nepovedal, ako vás mám rád. Emócie a emočné výlevy sa však u nás v rodine nepestovali.“

Približne takto sa v jednom zo svojich listov z väzenia Gustáv Husák ospravedlnil svojej prvej manželke Magde a ich dvom synom. A boli to skutočne vzácne slová. Kým nálepkami ako vzdelaný, rozhľadený, schopný či charizmatický ho častovali hojne, prívlastok „ľudský“ neskloňuje pri jeho hodnotení prakticky nikto. A nemá to nič do činenia s jeho (ne)morálnymi postojmi a skutkami, tie boli napokon občas až nečakane ľudské.

Ako spomína Branislav Kinčok, historik z Ústavu pamäti národa, dokázal napríklad veľkoryso odpustiť svojim spoluväzňom Novomeskému, Okálimu či Holdošovi, hoci každý jeden z nich ho počas mučenia zradil. Na rozdiel od neho. 

„Tvrdil, že emócie do politiky nepatria, ale myslím si, že to bola aj jeho ľudská črta. City držal na uzde a chýbala mu aj väčšia empatia,“ tvrdí český historik Michal Macháček, ktorý o ňom vydal monografiu s prostým názvom – Gustáv Husák. A ktorý si spoločne s inými expertmi kladie otázku: kto bol on vlastne zač?

Kňaz komunizmu

„Čo človeku osoží, že získa hoci aj celý svet, keď pri tom stratí dušu?“ Domáca úloha gymnazistu Augustína (tak znelo Husákovo krstné meno) v podobe úvahy na známy biblický výrok patrí k bádateľským plodom Michala Macháčka a zároveň je jednou z pomôcok k pochopeniu osobnosti chlapca z Dúbravky, ktorý ako 15-mesačný stratil matku, vyrastal v chudobnej katolíckej rodine a doliehala na neho sociálna nerovnosť prvej Československej republiky.

V letnom tábore v Starej Ľubovni. Gustáv Husák (vľavo) tu bol v roku 1935. V letnom tábore v Starej Ľubovni. Gustáv Husák (vľavo) tu bol v roku 1935. Slovenská národná knižnica – Literárny archív

​Niet sa prečo až tak diviť, že Ježišove slová vykladal ako kritiku kapitalizmu a vykorisťov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 20:07