StoryEditor

Prvý československý komunistický prezident Gottwald: Stačila fľaša vodky a podpísal čokoľvek

Celú vojnu prežil v bezpečnom zázemí Moskvy. A nemal sa vôbec zle. S manželkou, slúžkou a hlavne zásobami vodky.

Triedny boj. Hrozby. Pomsta. Popravy. Bolesť. Strach. Alkohol. Likvidácia. Paranoja. Syfilis. Smrť. Mumifikácie. A baranica. Tieto slová sa mi zrodili v hlave, keď som si predstavil jedného z našich najznámejších prezidentov. Na Hrade už sedeli rôzni ľudia, ale jeho mnohí vyložene zbožňovali. Klement Gottwald sa narodil pred 121 rokmi, 23. novembra 1896.

Deti, kto mi povie, ako sa volal náš prvý prezident? Ale robotnícky prezident! Ruky snaživo vyletia hore a ten najšťastnejší, ktorý bol, na veľkú ľútosť ostatných, súdružkou učiteľkou vyvolaný, nábožne zadeklamuje: „Klement Gottwald!“ Doma mi potom vŕta hlavou, ktože bol ten naozaj prvý prezident, keď Gottwald bol až akýsi špeciálny poddruh robotníckych prezidentov. Babička vytiahne fotku Masaryka; pôsobí na tom koni ako kráľ. Ako zo starých čias. Ale údernosť, zemitosť a rozšafnosť súdruha Gottwalda burácajúceho z balkóna chýbajú. Keby som si vtedy mal vybrať...

Ten film nám, deťom, púšťali v miestnej knižnici február čo február. Do úmoru. „Práve sa vraciam z Hradu od prezidenta republiky...“ hučal zo šumiacej nahrávky Gottwald rok čo rok. Potom oznámil, že prezident Edvard Beneš demisiu nekomunistických ministrov prijal a červený vodca mu navrhol zoznam oveľa vhodnejších osôb. A potom už len fanatické „urrrrrrá!“. Utkvel mi v hlave obrázok robotníka, napäto sledujúceho veľkého spasiteľa prednášajúceho cudzie slová ako „rekonštruovaná“. Keď zaznie posledná veta, strčí si cigaretu do úst, aby mal dlane voľné, a s neuveriteľne rýchlou frekvenciou sa roztlieska.

Slávna fotografia z Februára 1948. Vedľa Gottwalda stojí Vladimír Clementis. O niekoľko rokov však bol zo všetkých záberov vyretušovaný. Slávna fotografia z Februára 1948. Vedľa Gottwalda stojí Vladimír Clementis. O niekoľko rokov však bol zo všetkých záberov vyretušovaný. ČTK

​Ako sedem-, osemročnému mi z toho víťazného spravodlivého boja vždy prebehla po chrbte väčšia husia koža, ako keď som doma čítal Winnetoua. Otec mi potom musel opakovane rozprávať, ako so spolužiakmi videl naozajstného Klementa a ako vôbec nepôsobil vznešene, ale v mauzóleu si deti pripadali skôr ako v dome hrôzy s kriedovo bielym, ale farebne nasvieteným, strnulým „Klémom“ v presklenej rakve ako hlavnou atrakciou. Dojem vraj kazilo len to, že už bol čiastočne prikrytý dekou.

Definitívne ma sympatie k nemu prešli o pár rokov pri sledovaní seriálov Gottwald a Rodáci, posledných veľkých predrevolučných agitek, pôsobiacich ako bizarné paródie. A po ďalších rokoch som sa pri rozhovoroch s politickými väzňami dozvedel aj o surovej hrôze doby.

Prekliate múmie

Podľa vzoru faraónov sa kremeľskí vládcovia odhodlali pretrvať stáročia. Keď zomreli, poprední sovietski vedci ich vypitvali, odkrvili, namazali, zašili, zafačovali a prefarbili, aby vyzerali na márach čo najušľachtilejšie. Maličký Lenin nakoniec drží už takmer sto rokov; ak to teda nie je bábka.

​Sovietski experti však mali zjari roku 1953 práce ako na kostole. Najskôr im skonal Stalin a Gottwald ho o deväť dní nato verne nasledoval. Prvého skolila mŕtvica (asi s nemalým prispením „ministra vnútra“ Lavrentija Beriju), druhého syfilis a alkoholizmus, ktoré viedli k vydutine aorty. Jeho zapálené srdce pohreb, stres, strach a cestu z Moskvy lietadlom nevydržalo. A teraz balzamujte oboch!

Gottwalda podľa tvrdenia niektorých historikov jednoducho odflákli. Alebo sa pomstili duchovia mauzólea na Vítkove, ktoré bolo postavené ako pamätník legionárom, a súdruhovia ho premenili na kamennú pýchu boľševizmu.

V prvých rokoch sa o nabalzamované telo starali priamo Sovieti, ale potom už to bolo na viac ako stočlennom Útvare pre zabezpečenie tela a mauzólea súdruha Klementa Gottwalda. Síce ho každý večer šupli do chladničky a do kože mu vpichovali udržiavací roztok, ale nič sa nedá robiť, pätnásť rokov po Gottwaldovej smrti múmiu spopolnili. Objavili sa však aj názory historikov, že nešlo o tlenie, ale skôr o to, že vtedajšie vedenie už začiatkom 60. rokov o žiadny kult osobnosti nestálo.

Rodný chliev

Všetky tie správy (i fámy) o postupnom rozklade tela zneli morbídne, ale podobné sú aj svedectvá o živote a postupnom rozpade osobnosti prvého červeného prezidenta.

V roku 1929 vystúpil v parlamente v reakcii na to, že mu demokrati vyčítali, že si do Moskvy jazdí po rozumy: „A my sme stranou československého proletariátu a naším najvyšším štábom je skutočne Moskva. A my sa chodíme do Moskvy učiť, viete čo? My sa od ruských boľševikov do Moskvy chodíme učiť, ako vám zakrútiť krkom. A vy viete, že ruskí boľševici sú v tom majstri!“

Všetci to vtedy brali skôr ako len silácke a neškodné pokrikovanie extrémistov, ktorí mali medzi voličmi desaťpercentnú podporu, než ako skutočnú hrozbu. A smiali sa mu. Niekdajší stolár vtedy ukončil prejav slov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-11-27 08:10:56 - Feat.: 0 - Title: Zlomený generál prosil z väzenia o milosť: Robil som poctivo, ale nemal som schopnosti 02 - Modified: 2017-11-13 08:55:45 - Feat.: 0 - Title: Zápotocký sa štylizoval ako ľudový prezident, svojimi výrokmi ľudí poburoval i bavil 03 - Modified: 2017-10-25 05:00:38 - Feat.: 0 - Title: Pokus o atentát mal komunistický rukopis a naznačil, čo sa u nás chystá 04 - Modified: 2017-11-12 05:24:05 - Feat.: 0 - Title: Monster proces s majstrami sveta: Komunisti v 50. rokoch zlikvidovali aj hokejovú reprezentáciu
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
15. apríl 2024 21:35