Janko Havlík prešiel aj povestným "domom hrôzy" vo väznici v Prahe-Ruzyni.archív obce Dubovce, panoramio.com; Koláž: HN
StoryEditor

Komunistický žalár ho pripravil o mladosť i zdravie, prešiel aj fabrikou na vraždenie osobnosti

04.11.2017, 12:31
Celé týždne ho držali v maličkej temnici so zvláštnym elektrickým vyžarovaním a s ampliónmi zabudovanými v stenách, ktoré človeka privádzali na pokraj schizofrénie a rozpadu osobnosti.

Komunisti ho povláčili po najťažších väzeniach, týrali ho fyzicky aj psychicky. Jeho srdce ten tlak nezvládlo, no osobnosť mu nezlomili. A hoci posledné roky takmer nedokázal vstať z postele, napokon zomrel postojačky. Janko Havlík.

Väčšine Slovákov jeho meno nič nehovorí. Zatiaľ. Proces blahorečenia, ktorý sa v súvislosti s jeho životom začal pred pár rokmi, to zrejme už onedlho zmení. No keby aj Janko Havlík nikdy nezískal oficiálny titul svätca, ťažko sa dá ubrániť dojmu, že mal k tejto tajomnej esencii veľmi blízko. 

Detský sen o misionárstve

Na svet prišiel 12. februára 1928 v Dubovciach na Záhorí ako prvorodený syn Karola a Justíny Havlíkovcov. Duchovné bohatstvo svojej rodiny nasával celou bytosťou, jej materiálnu chudobu zas hádzal za hlavu.

„Oblečenie nemal, topánky nemal, chodil v tatových velikánskych botách... Raz, ako tak išiel po ulici v tatovom kabáte, pristavila ho istá žena a opýtala sa ho: ,Chlapče, ty nemáš rodičov?‘ On celý očervenel a ohradil sa: ,Čoby som nemal!‘ Nuž – dala mu kabát so slovami: ,Ten ti bude akurát.‘“

Aj takúto spomienku Jankovej mamy na ich materiálne pomery uvádza Helena Sláviková v knihe Hrdinské svedectvo mladosti.

​Janko nebol žiadna citlivka, ako jedenásťročný denne pešo prešiel šestnásť kilometrov do školy a späť. A nebol ani žiadny malý svätec: učenlivý bol v dobrom i zlom a mama ho karhala viac ako často. V živej náture sa však skrýval veľký smäd po duchovne, hĺbený aj tetou Angelou, neskôr rehoľnou sestrou Modestou.

Jeho detský sen stať sa misionárom počas dospievania nevybledol, naopak, časom získaval čoraz reálnejšie kontúry. V pätnástich ho privedie do apoštolskej školy Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul v Banskej Bystrici. Teda školy spravovanej rehoľou, ktorej vždy najviac ležali na srdci ľudia „vysunutí na smetisko spoločnosti“, ako si neskôr zapíše samotný Ján.

Čierne listiny pre štváčov

Prvý, na úvod len pomerne mierny kopanec zo strany dejín utŕži Janko Havlík v auguste 1944, keď po vypuknutí SNP musí prvý raz prerušiť štúdium. Po vojne sa do školy vráti, no pokojné časy netrvajú dlho. Kormidla sa v Československu násilne ujíma komunistický režim a keď v máji 1949 vyšportovaný, sčítaný a ideálmi naplnený mladík pri...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
13. apríl 2024 09:02