Philippe Suchard dobyl so svojou čokoládou svet, princíp jeho výroby sa používa dodnes

Philippe Suchard, ktorý prišiel na svet 9. októbra 1797 vo švajčiarskom Boudry od detstva sníval o vlastnej výrobni čokolády. Vyučil sa u svojho brata cukrára a absolvoval ročnú cestu po USA. Po návrate do Švajčiarska založil v meste Neuchatel podnik, v ktorom s dvoma pracovníkmi vyrábal 25 až 30 kilogramov čokolády denne. V roku 1826 zdokonalil zariadenie na mletie kakaových bôbov, ktorého princíp sa používa dodnes.

Obchodu sa začalo lepšie dariť v roku 1842, keď čokoládovňa dostala zákazku z pruského kráľovského dvora. K rozkvetu obchodu prispela aj prezentácia jeho čokoládových výrobkov v Spojenom kráľovstve na výstave v Londýne (London's Great Exhibition) v roku 1851 a vo Francúzsku na parížskej univerzálnej výstave (Paris Universal Exhibition) v roku 1855.

Prvú fabriku v zahraničí otvoril Philippe Suchard v roku 1880 v Nemecku a onedlho sa jeho firma stala najväčším výrobcom čokolády na svete.

V prekrásnej lokalite Areuse v hlbokej rokline vymletej prudkým tokom, v blízkosti svojho rodiska, otvoril Suchard kaviareň, ktorá ponúkala hosťom šálku čokolády zdarma. Zaslúžil sa aj o vybudovanie cesty roklinou, ktorá je turistickou atrakciou dodnes.

Podnikateľ Suchard bol aj nadšeným cestovateľom. Na svojom dome vo francúzskom Serriéres si dal vystavať minaret, pretože sa mu zapáčil na jednej z jeho ciest po Oriente v roku 1865. Svoju cestovateľskú záľubu korunoval vo veku 76 rokov polročnou cestou okolo sveta.

Jeho ďalšou záľubou boli lode. Na jazere Neuchatel niekoľko rokov kapitánčil na vlastnom parníku. To ho priviedlo na myšlienku zregulovať rieky v regióne, upraviť výšku hladín jazier a tak zabrániť každoročným obávaným záplavám. Blízko svojho sídla a fabriky vystaval domy pre svojich pracovníkov. Tešili sa takému medzinárodnému záujmu, že ich replika bola vystavená v Paríži v roku 1900.

Zakladateľ čokoládového impéria Philippe Suchard zomrel 14. januára 1884 vo švajčiarskom Neuchateli. Dožil sa 86 rokov.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.