StoryEditor

Slovenskú Mata Hari volali Trixi. Najmladšiu špiónku Európy túžili zverbovať aj nacisti

08.10.2017, 10:20
Vďaka Beatrix Čelkovej-Pospíšilovej alias Trixi dostávali počas druhej svetovej vojny spojenci podrobné informácie.

Príťažlivá, mimoriadne bystrá a jazykovo nadaná. A je ešte len gymnazistka, keď svoje prednosti nasadí do nečakanej služby: československého odboja za druhej svetovej vojny. Ten z nej vychová špiónku prvej kategórie a neskôr aj ústrednú aktérku udalosti, ktorá prispeje k porážke Nemecka: bombardovania rafinérie Apollo.

Nemala ani sedemnásť, keď sa ju nemecký agent snažil zlomiť, aby sa stala špiónkou tretej ríše. Zahrala sa na naivku a vykrútila sa z toho. V skutočnosti v tom čase už niekoľko mesiacov pracovala na opačnej strane barikády. Beatrix Čelková-Pospíšilová alias Trixi, ktorej príbeh svetu predstavil publicista Slavo Kalný v knihe Bombardovanie Apolky.

Príchod Bielej pani

Príbeh najmladšej špiónky Európy (tak ju nazvali isté švajčiarske noviny) sa začal písať po zániku ČSR, keď sa 15-ročná Trixi so svojím otcom presťahovala z Bratislavy do Prahy. Jej rodičia sa rozišli a kým matka Mária odišla s novým partnerom do Liptovského Mikuláša, Ján Pospíšil musel ako Čech opustiť Slovensko. Dospievajúcej Beatrix táto zmena nie je spočiatku po chuti, ale už krátko po príchode si do svojho denníka – ako uvádza Kalný – zapíše aj tieto vety.

„Praha ma ohromila, omráčila, no zároveň mi učarovala. Otec sa o mňa síce staral, ale iba tak – po chlapsky. Mala som voľnosti, koľko sa mi zažiadalo. Hoci občas spomínal akúsi politiku, nevedela som, o čom hovorí a kam po večeroch a nedeliach chodí. Možno tá jeho politika bola nová žena, no domov si ju nevodil.“

Trixi síce oplýva mimoriadnym intelektom, no namiesto vysedávania v gymnaziálnych laviciach radšej objavuje zákutia Prahy. Jej úžas čoskoro vystrieda zdesenie. Píše sa marec 1939 a ona sa stáva priamym svedkom začiatku okupácie krajiny nacistickým Nemeckom a zblízka sleduje zúfalé reakcie domáceho obyvateľstva i nástup diskriminácie Židov.

V tom čase z Bratislavy do Prahy (te...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 14:48