StoryEditor

Prácu som dokončil, načo ešte čakať? Úspešný biznisman si zvolil dobrovoľný odchod zo sveta

14.03.2018, 09:01
Z bývalého bankového úradníka sa v priebehu necelých dvoch desaťročí stal vynálezca a prosperujúci podnikateľ . Napriek tomu si George Eastman pred 86 rokmi zvolil dobrovoľný odchod zo sveta.

Tichý, uhladený a tak trochu zakríknuto pôsobiaci mladík George Eastman z amerického Rochestru sa v lete 1878 konečne dočkal. Roky sníval o tom, že raz bude veľa cestovať, spoznávať nové krajiny a ľudí, a tak si z platu bankového úradníka odkladal každý dolár. A teraz už má konečne dosť peňazí na to, aby sa vydal na svoju prvú veľkú cestu. Chce ísť do Karibiku, chce vidieť Santo Domingo, o ktorom tak veľa čítal.

„Zober si so sebou fotoaparát, vďaka nemu si budeš môcť zadokumentovať miesta, ktoré navštíviš,“ radí mu kolega a mladého muža takýto nápad zaujme. O fotografovaní už pravdaže počul, ako chlapec bol aj v ateliéri, kde mu urobili jeho prvý portrét, ale na také niečo by predsa potreboval zložité vybavenie. Sprvu váha, ale nakoniec si prístroj kúpi.

​Nadšenie ale strieda rozčarovanie. Fotografia má síce za sebou už viac než polstoročie vývoja, no napriek tomu je stále v plienkach a George zisťuje, že pre bežného človeka je fotografovanie nepredstaviteľne komplikované. Nedá mu to však pokoja. Povie si, že skúsi vymyslieť niečo jednoduchšie a pohodlnejšie a na ďaleké cesty sa vydá potom. Ani on sám pritom netuší, ako týmto rozhodnutím zasiahne do histórie.

Vytrvalý samouk

Výzvam čelil prakticky odmalička. Písal sa rok 1860, keď sa Eastmanovci presťahovali z mestečka Waterville do Rochestru v štáte New York. Otec vtedy šesťročného Georga tam založil obchodnú akadémiu. O dva roky neskôr však zomrel, ambiciózny projekt skrachoval a rodina sa ocitla v nezávideniahodnej situácii. Marie Eastmanová musela sama uživiť nielen seba a tri deti, ale ešte aj splácať dlžoby. Chlapec teda v trinástich rokoch opustil školu a začal zarábať, aby jej pomohol.

Najprv robil poslíčka v poisťovacej spoločnosti, za čo dostával tri doláre týždenne. Časom mu síce mzdu zvýšili na päť dolárov, ani to však nestačilo. Vo voľnom čase sa teda venoval samoštúdiu účtovníctva, aby získal lepšiu prácu i vyšší príjem. A pomohlo to. Zamestnali ho v Rochester Savings Bank, kde dostával týždenne pätnásť dolárov. Z tohto príjmu už dokázal nielen pomáhať matke a sestrám, ale dokonca si aj časť odkladať.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 18:57