StoryEditor

Čo vás dostane? Fjordy, more i gejzíry

23.07.2007, 00:00

Po tom, ako sme dlhé roky spoznávali len pláže Čierneho, Jadranského a potom aj Egejského mora a posledné letá zase objavovali strediská Egypta, Tuniska či Turecka, sa pozornosť Slovákov začína obracať aj na sever. Škandinávia -- a Nórsko osobitne -- už desaťročia priťahuje svojou krásou celú západnú Európu. Bolo vlastne len otázkou času, kedy krásy severnej Európy objavia i Slováci.
Našinci sem prichádzajú iba postupne. Škandinávia je drahá a Slovák nerád trávi svoju dovolenku počítaním minutých peňazí či bývaním v lacných ubytovniach. Na rozdiel od susedov spoza rieky Moravy si chceme počas rekreovania užívať, možno aj preto nám cesta do Škandinávie trvala trochu dlhšie.
Najväčší ťahák -- fjordy
Čo tam treba hľadať? Prečo sa niekto rozhodne týždne oddychu nestráviť povedzme na slnečnej pláži, ale ide hľadať chlad do Škandinávie? Možno kvôli nekonečným letným dňom. Najmä jún a júl sú mesiace, ktoré človeka, prichádzajúceho po prvý raz, prekvapia nikdy nezapadajúcim slnkom. Atmosféra nórskych fjordov, rybačiek na mori, fínskych jazier či vybuchujúcich islandských gejzírov vtedy dostane každého.
Nórske fjordy sú v severnej Európe jednoznačne najväčšou atrakciou. Najmä úžasný Geiranger s blízkou kľukatou Cestou trollov, ale aj menej známy Lysefjord so symbolom Nórska, skalou Preikestolen. Za návštevu určite stojí aj druhé najväčšie nórske mesto, malebný Bergen so starými hanzovnými domami, oddelený od zvyšku Nórska siedmimi vysokými kopcami. Dolinu Romsdalen vyhľadávajú predovšetkým lezci -- nachádzajú sa tu najlepšie lezecké steny Európy. Hlavné mesto nórskej ropy, Stavanger, zasa neobídu tí, ktorí majú radi divoký nočný život.
Ľadová zem
Z Bergenu je to už len "kúsok" na druhý najväčší ostrov nášho kontinentu. Ak sa Nórsko zdá drahé, Island doslova šokuje. No ani to by nemalo od návštevy krajiny gejzírov odradiť. Jazda na špeciálne upravených džípoch, pozorovanie veľrýb či malých mníšikov, hniezdiacich na skalách na pobreží, patria k neopakovateľným turistickým zážitkom. A deň strávený v kúpeľoch Modrej lagúny osvieži znavené telo ako odmena za meranú cestu.
No napriek všetkým spomenutým atrakciám je tu ešte čosi exkluzívnejšie -- ľadové Grónsko. Dve hodiny letu z Islandu, potom štvrťhodinka helikoptérou a človek sa ocitá v inom svete, kde si deti máčajú nohy v desaťstupňovej vode a kde akoby zastal čas. Jazda na psích záprahoch, plavba na ľadoborcoch, prechádzky arktickou prírodou najstudenšej časti Európskej únie. Takýto drsný nádych má nezvyčajná mrazivá exotika, miesto, akých je dnes v Európe už veľmi málo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 22:09