StoryEditor

Výhodnejšia návšteva blízkeho zámku

11.07.2007, 00:00

Do nedele 15. júla môžu záujemcovia zo Slovenska navštíviť barokový zámok Schlosshof, ležiaci len niekoľko kilometrov od slovensko-rakúskej hranice a asi 15 minút jazdy autom z Bratislavy, výhodnejšie ako počas ostatných týždňov a mesiacov v roku. Dospelý návštevník zo Slovenska až do konca týždňa zaplatí za vstup do zámku namiesto 9,50 eura len 5 eur, dieťa vyjde prehliadka vzácneho skvostu barokovej architektúry na 4 eurá namiesto pôvodných 7 eur. Stačí sa preukázať platným cestovným dokladom či občianskym preukazom a v rámci Týždňa slovenských návštevníkov je prehliadka zámku z čias habsburskej monarchie, ktorá bola istý čas aj sídlom princa Eugena a cisárovnej Márie Terézie, za polovicu bežnej ceny.
Slovenskú klientelu chcú prevádzkovatelia dolnorakúskej pamiatky, ktorá pod svojou strechou každoročne privíta desiatky tisíc záujemcov, z ktorých približne 5-tisíc prichádza zo Slovenska, prilákať nielen dostupnejším vstupným. Až do nedele si môžu návštevníci trikrát denne -- o 11,30, 13,30 a 15,00 hod. počas prehliadky vypočuť výklad o histórii zámku a jeho zaujímavostiach, ako aj o areáli, ktorý ho obklopuje, v slovenskom jazyku. Od včerajšieho dňa až do nedele si tiež malí návštevníci, ktorí pricestujú na zámok s rodičmi, majú možnosť si v záhrade zajazdiť zdarma na poníkoch. Malí i veľkí si môžu dopriať prehliadku zámockého areálu aj zo sedadla a výšky koča ťahaného koňmi.
Rovnako atraktívnym lákadlom, akým sú zariadené komnaty zámku, je aj priľahlá udržiavaná záhrada, v ktorej nechýbajú okrem flóry ani fontány, studne či rôzne pavilóny. Súčasťou areálu zámku je nielen oranžéria princa Eugena s citrusovými plodmi, ale aj rozsiahly niekoľkohektárový statok Meierhof. Práve na tomto mieste sa návštevníkom zámku predstavujú remeselníci, ktorí sa snažia udržať pri živote zručnosti, aké boli pred stovkami rokov samozrejmé, ale zo súčasného života sa už takmer vytratili alebo v ňom pôsobia už len ako atrakcie.
Magnetom na pritiahnutie pozornosti detských návštevníkov je tunajšia zoologická záhrada, ktorá sa zameriava na chov hospodárskych a domácich druhov zvierat. Svoje miesto si tu našli biele osly, pávy, ovce, mladé koníky či ťavy.
Obnova a otvorenie zámku Schlosshof sa označuje za jeden z najambicióznejších projektov uchovania dedičstva v neďalekom Rakúsku v uplynulých rokoch. Reštaurátorom sa totiž podarilo interiér zámku vrátiť do podoby, akú mal za čias panovania Márie Terézie. Celý projekt vrátenia zámku do niekdajšej podoby však nebol lacný, vyšiel približne na 30 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 13:01