StoryEditor

Študenti sa vžili do kože manažérov

11.06.2007, 00:00

V tohtoročnej súťaži o najlepšiu študentskú webovú stránku obhájili prvenstvo vlaňajší úspešní účastníci Michal Ruščák a Lukáš Podracký z Gymnázia sv. T. Akvinského v Košiciach. Ich študentská spoločnosť Diffid si priniesla ocenenie aj z medzinárodného veľtrhu.
Informačná gramotnosť
Na Slovensku šlo tento rok už o 6. ročník celoštátnej súťaže, ktorú pripravila nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko -- Mládež pre budúcnosť s partnerom projektu -- spoločnosťou S&T Slovakia.
Súťaž o najlepšiu webovú stránku je súčasťou programu Aplikovaná ekonómia, počas ktorého si študenti vytvárajú reálne firmy a prechádzajú celým procesom podnikania. Komunikácia cez informačné technológie je dnes pre firmy nevyhnutnosťou -- ide o to, mladých ľudí motivovať, aby sa stali aktívnymi používateľmi internetu a aby ich informačná gramotnosť rástla. Zároveň je to príležitosť pre študentské spoločnosti propagovať svoje výrobky a služby a trénovať si prezentačné zručnosti a kreativitu. Spoločnosť S&T podporuje takéto zápolenia už tretí rok, keďže sa jej páči myšlienka pripravovať študentov na reálne podnikanie v ich vlastných firmách.
Opäť vyššia úroveň
Do súťaže sa prihlásilo 56 webových stránok zo škôl rôzneho zamerania. Porota z nich v apríli vybrala 10 najlepších a ďalšou úlohou autorov bolo vo finále prezentovať obsah, dizajn a technickú štruktúru pred odbornou porotou. Účastníci mali možnosť vymeniť si skúsenosti s odborníkmi rovno v praxi.
Podľa predsedu poroty Petra Langa, generálneho riaditeľa Datalocku, "porovnávajúc tento ročník s predchádzajúcim musím konštatovať, že úroveň technického a grafického spracovania opäť stúpla. Súťaž bola vyrovnaná, výraznejšie však vyčnievali víťazi. Aj pre nás porotcov je zaujímavé sledovať, ako sa vyvíjajú práce študentov a s akým entuziazmom k nej pristupujú. Rovnako ma teší, že prijímajú naše často kritické slová ako spätnú väzbu".
Za víťazmi, študentskou spoločnosťou Diffid z Gymnázia sv. T. Akvinského v Košiciach, skončili na druhom mieste Marek Adamech a Katka Šellingová zo Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom (študentská spoločnosť bodka.com) a na treťom Petra Ivašková a Dušan Klinec z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi (študentská spoločnosť Copyleft).

Šestnásť stredoškolských tímov si meralo sily vo finále súťažnej počítačovej simulácie trhu. Ide o manažérske a ekonomické simulačné cvičenie (MESE) v rámci programu Aplikovaná ekonómia, organizovaného pod taktovkou Junior Achievement Slovensko -- Mládež pre budúcnosť. Finalisti súťaže Team SAP vzišli zo základných kôl, na ktorých sa na stredných školách celého Slovenska zúčastnilo 324 študentov.
Firma na cvičisku
Počítačový program simuloval študentom skutočnú situáciu na trhu z hľadiska niekoľkých firiem. Tie v závislosti od investícií, daňových sadzieb a úverových limitov investovali fiktívne finančné prostriedky do marketingu, výskumu a vývoja. Podľa priebežných výsledkov firiem po každom kole a podľa ďalších správ sa súťažiaci rozhodovali o kapacite svojich tovární, výške kapitálových investícií a o cene produktov. Všetky firmy zúčastnených mali rovnaké začiatočné podmienky a ich snahou bolo získať najlepšie postavenie na trhu.
Počas štyroch dní absolvovali študenti tímové aktivity zamerané na rozvoj manažérskych zručností a kolektívnej spolupráce. Súčasťou bola aj diskusia s odborníkom a riešenie prípadovej štúdie, v ktorej sa venovali problematike ľudských zdrojov. Mali za úlohu nájsť najvhodnejšie riešenia, logickými argumentmi ich presadiť a prezentovať budúcim možným klientom.
Byť krok vpredu
Ako sa aj za ostatných vyjadril napríklad Jozef Vlčko z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave, súťaž Team SAP mu pomohla uvedomiť si "nevyspytateľnosť trhu i lepšie pochopiť, že sú veci, ktoré sa dajú predpokladať, a ten, kto ich predvída, je o krok vpredu. Počas prípadovej štúdie som si viac uvedomil dôležitosť dobrého tímu a spolupráce."
Podľa ďalšej ocenenej účastníčky Lenky Novákovej z Gymnázia v Považskej Bystrici "spravodajstvo, noviny, neustály tok informácií a prúd zmien spravili z obyčajnej a nudnej hŕby matematických výpočtov napínavú súťaž. Súperenie o podiel na trhu a zisk sa prejavilo pri zmenených podmienkach recesie a expanzie absolútne jasne."
Víťazmi sa stal tím z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave (Jozef Vlčko a Peter Šimončič), ako druhý sa umiestnil tím z Gymnázia v Považskej Bystrici (Lenka Nováková a Mária Piačková) a tretí skončil tím Združenej strednej školy v Ružomberku (Ján Adam a Michal Štrba).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 09:16