StoryEditor

Od januára funguje Centrum právnej pomoci

10.01.2006, 23:00

Od 1. januára je zriadené Centrum právnej pomoci, ktorého úlohou je poskytovanie právnej pomoci. Centrum bolo zriadené zákonom o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi. Bezplatná právna pomoc sa poskytuje v občianskoprávnych, rodinných a pracovnoprávnych sporoch. V prípade, že ide o cezhraničný spor, právna pomoc sa poskytuje aj v obchodnoprávnych sporoch.
Občania, ktorí majú záujem o poskytnutie bezplatnej právnej pomoci, musia svoju žiadosť zaslať na adresu: Centrum právnej pomoci, P.O. Box 33, 830 03 Bratislava.
Formuláre k žiadosti o bezplatnú právnu pomoc nájdu občania nielen na internetovej stránke ministerstva spravodlivosti www.justice.gov.sk, ale aj na vrátnici ministerstva spravodlivosti (Župné námestie 13) a v Centre právnej pomoci.
Centrum o žiadosti o poskytnutí právnej pomoci musí rozhodnúť do 30 dní.
Bezplatná právna pomoc sa poskytuje v občianskoprávnych, rodinných a pracovnoprávnych sporoch. V prípade, že ide o cezhraničný spor, právna pomoc sa poskytuje aj v obchodnoprávnych sporoch.
Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje občanov, že bezplatná právna pomoc sa bude v prvých mesiacoch tohto roka poskytovať nielen podľa nového zákona, ale aj tak, ako doteraz. To znamená vo všetkých krajských mestách. Zoznam poskytovateľov bezplatnej právnej pomoci nájdu občania na internetovej stránke ministerstva spravodlivosti www.justice.gov.sk v sekcii Služby občanom.

Žiadateľ o právnu pomoc musí splniť tieto podmienky:
-- príjem občana nesmie prekročiť 1,4-násobok životného minima, čo je v súčasnosti 6 412 korún
-- nesmie ísť o spor zjavne bezúspešný
-- hodnota sporu musí prevyšovať hodnotu minimálnej mzdy. Netýka sa to sporov, v ktorých nie je možné vyčísliť hodnotu sporu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 22:11