StoryEditor

Konkurzy sa riadia novými pravidlami

01.01.2006, 23:00
Slovensko má po štrnástich rokoch nový zákon o konkurze. Parlament ho po dlhej diskusii prijal minulý rok a minister spravodlivosti Daniel Lipšic dal podnikateľom, sudcom, advokátom aj správcom dvanásť mesiacov na absorbovanie zmien. Tie platia od 1. januára.

Slovensko má po štrnástich rokoch nový zákon o konkurze. Parlament ho po dlhej diskusii prijal už v roku 2004 a minister spravodlivosti Daniel Lipšic dal podnikateľom, sudcom, advokátom aj správcom dvanásť mesiacov na absorbovanie zmien. Tie platia od 1. januára.
Podľa všetkých zainteresovaných bola zmena viac než potrebná. Konkurzy trvali pridlho a veritelia mali príliš slabé postavenie. "Bolo potrebné upraviť zneužívanie konkurzov a sprísniť vyhlasovanie úpadku," myslí si výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Bude potrebná novela?
Podnikatelia však upozorňujú aj na možné problémy, ktoré môžu konkurzy po novom sprevádzať. Gregor napríklad upozorňuje, že od januára sa konkurzy riadia v podstate tromi režimami -- starým, novelizovaným (posledná zmena od polovice decembra) a novým. Problém vidí aj v tom, že nový zákon je orientovaný na anglo-americký systém práva, ktorý nedefinuje pojmy tak precízne ako kontinentálne, čiže aj slovenské právo. "Predpokladám, že postupne bude treba spresniť niektoré definície," dodáva Gregor.
Na možný problém upozorňuje aj Republiková únia zamestnávateľov. "Môžu byť ohrozené veriteľské práva. Po novom bude totiž možné podávať návrh, len ak má veriteľ svoju pohľadávku písomne uznanú buď dlžníkom alebo súdom," hovorí Ludvík Posolda z únie.
Podľa oboch podnikateľských združení bude preto potrebná novela zákona.
Na nevyhnutnosť zmien nového systému upozorňovali už tesne po jeho schválení aj viacerí poslanci. Jednu zmenu už musel rezort spravodlivosti pripraviť. Išlo o chýbajúce slovo v definícii predĺženia. Záväzky vo všeobecnosti sa po novele zmenili na splatné záväzky. Podľa Gregora bolo doplnenie tohto slovíčka nevyhnutné. "Ak by to zostalo v pôvodnej podobe, niektorí začínajúci podnikatelia by sa mohli ocitnúť v bankrote," tvrdí Gregor.

Viac konkurzných súdov
Podľa rezortu financií by mali byť všetci na nový zákon pripravení. Myslí si to aj konkurzný sudca Milan Ďurica: "Justičná akadémia preškolila sudcov." Mali by to zvládnuť aj preto, že namiesto súčasných troch konkurzných súdov (v Banskej Bystrici, Bratislave a Košiciach), od nového roku rozhoduje až osem súdov (Bratislava, Nitra, Trnava, Prešov, Trenčín, Banská Bystrica, Košice, Žilina).
Dostatočne pripravení by na nové podmienky mali byť aj podnikatelia. "Mali na to dosť času," tvrdí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina.

Čo priniesol nový zákon o konkurzoch
-- Prihlásené pohľadávky môže popierať len správca (musí ju však poprieť, ak dá podnet zabezpečený veriteľ). Doteraz zákon umožňoval popierať pohľadávky všetkým veriteľom

-- Ak nedôjde k výmene správcu konkurznej podstaty na prvej schôdzi konkurzných veriteľov, je ho možné odvolať len vtedy, ak sú výslovne splnené podmienky, ktoré sú uvedené v zákone. Doterajší zákon umožňoval veriteľom, ktorí disponovali potrebnou väčšinou hlasov, vymeniť správcu konkurznej podstaty kedykoľvek v priebehu konkurzného konania bez udania dôvodu

-- Rozdelenie majetku konkurznej podstaty do viacerých podstát (všeobecná a oddelená) a predaj týchto podstát samostatne. Je to výhodne pre veriteľov, ktorí sa majú z podstaty uspokojiť. Doteraz bola konkurzná podstata chápaná ako celok

-- Z návrhu veriteľa na vyhlásenie konkurzu musí byť jasné, že má oprávnenie podať návrh. Musí k návrhu pripojiť listiny, ktoré preukazujú pohľadávku a odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka. Doteraz to nebolo potrebné

-- Dlžník v úpadku musí podať návrh na vyhlásenie konkurzu do 30 dní, odkedy sa dozvedel o svojom úpadku

-- Nelikvidačnou alternatívou konkurzu je reštrukturalizácia. Jej účelom je zachovať prevádzku podniku a zabezpečiť uspokojenie veriteľov vo väčšom rozsahu, než by sa dosiahlo konkurzom. Je to ekvivalent doterajšieho vyrovnania. Uľahčuje však samotné ozdravenie dlžníka, odbúrava prílišnú náročnosť celého konania a má celé konanie zrýchliť. Plán reštrukturalizácie vypracuje dlžník a budú ho schvaľovať veritelia, následne ho potvrdí súd

-- Všetky úkony súdu i správcu budú zverejnené v Obchodnom vestníku. Aby sa nestávalo, že je majetok speňažovaný takmer tajne, ako sa často stávalo

-- Riadenie konkurzu už nebude len v rukách súdu, ako doteraz, ale prenesie sa na správcu a orgány veriteľov

Osobné bankroty už aj na Slovensku
Nový zákon o konkurze umožňuje od januára Slovákom vyhlásiť aj osobný bankrot. Časti dlhu sa pritom budú môcť zbaviť aj bez jeho reálneho splatenia. V praxi to môže vyzerať aj takto: dlžník, fyzická osoba -- nepodnikateľ má dlh šesť miliónov korún. Tri milióny zaplatí zo svojho majetku v konkurze a zvyšok cez oddĺženie. "To znamená, že súd uloží fyzickej osobe povinnosť určité percento príjmu odvádzať správcovi. Pričom mu nesmie siahnuť na životné minimum," hovorí štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská. Mesačne môže zrážať maximálne 70 percent z čistých príjmov počas troch rokov. "Ak teda za jeden rok odvedie 70-tisíc korún, za tri roky je to 210-tisíc korún. A hoci jeho dlh ešte stále dosahuje tri milióny korún, prestáva byť dlžníkom," vysvetľuje hovorca konkurzných správcov Kamil Beresecký. Podľa Žitňanskej mu totiž zvyšný dlh (v tomto prípade 2,8 mil. Sk) bude odpustený. Počas trojročného skúšobného obdobia však musí vynaložiť úsilie na získanie zamestnania alebo začatie podnikania, ktoré mu zabezpečí primeraný zdroj príjmov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 11:05