Deloitte
StoryEditor

Digitalizácia neobchádza ani dane

22.08.2023, 00:00

V poslednej dobe sa veľa hovorí o digitalizácii, automatizácii a umelej inteligencii. Už dávno nejde o témy, ktorými by sa zaoberali len popredné technologické spoločnosti a najlepšie riadené firmy. Týmto oblastiam sa venuje celá podnikateľská scéna. Výnimkou nie sú ani malé podniky či súkromne vlastnené spoločnosti, ktoré chcú držať krok s konkurenciou a najnovšie aj so štátom.

Digitalizujú firmy aj štátne orgány

Téma digitalizácie je stále viac zaujímavá aj pre finančnú správu, ktorá v súvislosti s technológiami hovorí o elektronických faktúrach alebo zasielaní údajov z faktúr priamo pri ich vyhotovení. Tento posun zaznamenávajú aj spoločnosti, čo dokazujú výsledky aktuálneho prieskumu Deloitte zameraného na technológie v oblasti daní. Tri štvrtiny respondentov z regiónu strednej Európy očakávajú, že finančná správa sa vďaka technológiám zefektívni a v budúcnosti sa bude zameriavať hlavne na cielené kontroly. Až 62 % opýtaných zároveň očakáva, že daňové orgány budú mať v nasledujúcich troch až piatich rokoch priamy prístup k ich vlastným IT systémom.

Z výskumu tiež vyplýva, že takmer polovica firiem reaguje vo vzťahu k technológiám skôr reaktívnym spôsobom. Napriek tomu, že si veľmi dobre uvedomujú potrebu automatizácie a digitalizácie daňového oddelenia, majú rôzne dôvody, prečo to neriešia včas, respektíve potrebné procesy a systémy nezavádzajú vôbec. Medzi hlavné príčiny patrí najmä nedostatok času alebo zdrojov, neochota zavádzať nové systémy, prípadne absencia skúseností. Častým dôvodom býva aj fakt, že daňové oddelenia nemajú právomoc určovať si vlastnú technologickú stratégiu, pretože im ju do veľkej miery určuje zahraničné vedenie.

„Vplyvom digitalizácie sa finančná správa s najväčšou pravdepodobnosťou bude sústreďovať nielen na cielenejšie daňové kontroly, ale postupne sa budú meniť aj požiadavky na vykazovanie. Predpokladáme, že dôraz sa bude klásť na väčší detail transakcií a zber údajov v reálnom čase,“ hovorí Martin Hricko, manažér na oddelení daňového poradenstva, Deloitte na Slovensku. Zavádzanie nových pravidiel a povinností bude mať vplyv na všetky spoločnosti, ktoré sa budú musieť začať zaoberať digitalizáciou (nielen) daňovej agendy. Hoci platí, že daňové oddelenia nie sú hlavným spúšťačom zavádzania technológií, nemali by digitalizáciu opomínať ani si ju nechávať na poslednú chvíľu.

Digitalizácia prináša nesporné výhody

Slovenské firmy, ktoré minulý rok získali ocenenie Slovakia Best Managed Companies, sa automatizácii a digitalizácii aktívne venujú, pretože si uvedomujú ich benefity. Predovšetkým zvyšujú efektivitu, čo prináša uvoľnenie kapacít zamestnancov a ich využitie na prácu s vyššou pridanou hodnotou. Technológie zároveň výrazne prispievajú k zvýšeniu zastupiteľnosti a zjednodušeniu prípravy daňových priznaní a ďalších výkazov. Automatizácia navyše zásadne eliminuje chybovosť, ktorá sa často vyskytuje pri manuálnych činnostiach, a digitalizácia pomáha zaistiť správne a prehľadné výkazy a podklady daňovej agendy pre pripadnú daňovú kontrolu na jednom mieste. Tieto výhody môžu byť ešte citeľnejšie v menších tímoch a spoločnostiach.

Jednou z možností, ako modernizovať daňové oddelenie, je upgrade podnikového informačného systému. Ide však o časovo a finančne náročný proces, preto k tomuto kroku spoločnosti pristupujú, len ak je to nevyhnutné. S vývojom rôznych technológií však už neplatí, že automatizácia a digitalizácia musia predstavovať veľkú investíciu. Dnes si už aj menšie firmy môžu dovoliť automatizovať a digitalizovať daňové a finančné procesy. Na trhu sú dostupné technologické nástroje, ktoré sa dajú prispôsobiť na mieru konkrétnej spoločnosti bez zmeny účtovného systému. Navyše, ak sú daňové nástroje využívané alebo zavádzané daňovými poradcami, významným spôsobom prispievajú k zefektívneniu daňovej agendy. Ide o skvelý spôsob, ako mať daňovú agendu pod kontrolou a predísť nepríjemným prekvapeniam v prípade daňovej kontroly či miestneho zisťovania.

„Automatizácia a digitalizácia môžu znieť odstrašujúco, ruky však nezaväzujú, ale naopak uvoľňujú. Poskytujú priestor pre pokročilejšie analýzy a porozumenie dátam, a tým aj potenciálnym príležitostiam a úspore. Cieľom automatizácie, samozrejme, nemá byť prepúšťanie zamestnancov alebo ich nahrádzanie technológiami či robotmi, ale vytvorenie možností pre náročnejšie a kreatívnejšie činnosti, ktoré nie sú vhodné na automatizáciu,“ informuje Ivana Dvořáková, senior manažérka na oddelení daňového poradenstva, Deloitte na Slovensku.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 18:36