StoryEditor

Ikonická priehrada: Skrotila mohutnú rieku a jej stavba pomohla prekonať aj dopady hospodárskej krízy

01.03.2021, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Hooverova priehrada, ktorú dokončili pred 85 rokmi, sa stala jedným zo symbolov Spojených štátov amerických.

Nie je najvyššia, najväčšia či najdrahšia, nevyžiadala si ani najviac obetí, napriek tomu je to legenda. Dvesto dvadsať metrov vysoká hrádza Hooverovej priehrady ležiacej na rieke Colorado 50 kilometrov južne od Las Vegas, bola nielen prevratným technickým dielom, ale stala sa aj jedným zo stavebných kameňov cesty z hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

Jeden zo symbolov Spojených štátov amerických dobudovali 1. marca 1936.

Priehrada bola postavená najmä preto, aby skrotila mohutnú rieku Colorado. Okrem toho, že slúži ako ochrana pred povodňami, je aj obrovskou zásobárňou pitnej vody a zbudovaná vodná elektráreň bola vo svojej dobe najvýkonnejšia na svete.

Stavbu priehrady, pôvodne nazvanej Boulder Dam, mal na starosti Herbert Hoover – vtedajší minister obchodu a budúci prezident USA, podľa ktorého bola priehrada pomenovaná v roku 1947 na Hoover Dam.

.Kvôli Hooverovej priehrade bolo treba odstrániť osem miliónov ton skál a pri jej stavbe sa použilo tri a pol milióna kubických metrov betónu, . .Kvôli Hooverovej priehrade bolo treba odstrániť osem miliónov ton skál a pri jej stavbe sa použilo tri a pol milióna kubických metrov betónu, . Wikimedia Commons

​Dielo bolo vo svojej dobe ojedinelé nielen mohutnosťou, ale aj svojím dizajnom v štýle art deco. Jeho stavba sa začala v roku 1931. Netrvalo dlho a projekt prilákal v období hospodárskej krízy na hranice Nevady a Arizony tisíce nezamestnaných, ktorí boli ochotní pracovať v tých najťažších podmienkach. Pre robotníkov a aj ich rodiny bol vybudovaný improvizovaný tábor Ragtown a neskôr modernejšie mestečko Boulder City. Stavba priehrady stála tiež za rozmachom neďalekého Las Vegas. Celkovo sa na výstavbe hrádze podieľalo 20-tisíc ľudí, asi stovka z nich pri stavbe zahynula.

Hrádza je 221 metrov vysoká, v základoch má hrúbku 198 metrov a na vrchole je široká 13 metrov. Hrádza je 221 metrov vysoká, v základoch má hrúbku 198 metrov a na vrchole je široká 13 metrov. Wikimedia Commons

​Prvý zámer o umiestnení priehrady bol v kaňone Boulder. Preto dostal projekt názov Boulder Canyon Project, nakoniec však padlo rozhodnutie postaviť priehradu v Čiernom kaňone. V určitej chvíli musela byť rieka Colorado odklonená do niekoľkých tunelov.

Hrádza priehrady je 221 metrov vysoká, v základoch má hrúbku 198 metrov a na vrchole je široká 13 metrov. Vybudovali ju z tri a pol milióna kubických metrov betónu, odstrániť bolo treba osem miliónov ton skál. Pred priehradou vznikla vodná nádrž Mead, ktorá je najväčšou priehradnou nádržou v USA a jednou z najväčších na svete. Lake Mead sa ťahá do vzdialenosti 185 kilometrov.

Pohľad na hrádzu od vodnej nádrže Mead. Pohľad na hrádzu od vodnej nádrže Mead. Wikimedia Commons

​Priehradná hrádza je turisticky atraktívnym miestom. Od roku 1985 je Hooverova priehrada národnou pamiatkou a keď teroristi napadli v septembri 2001 Spojené štáty, stala sa jedným z najstráženejších miest v USA.

A známejší pohľad na Hooverovu priehradu, z opačnej strany. V popredí je diaľničný most, ktorý postavili, aby sa odbremenila premávka na ceste vedúcej po hrádzi. A známejší pohľad na Hooverovu priehradu, z opačnej strany. V popredí je diaľničný most, ktorý postavili, aby sa odbremenila premávka na ceste vedúcej po hrádzi. Wikimedia Commons

​Aj kvôli bezpečnosti a preťaženosti bola pre dopravu uzavretá cesta Route 93, ktoré po hrádzi spájala štát Nevada so susednou Arizonou. Kúsok od hrádze bol preto postavený veľký cestný most, ktorý je súčasťou novšej diaľnice, a pôvodná cesta na priehradnej hrádzi slúži iba pre návštevníkov. Hoover Dam sa dostala aj do kníh, objavila sa v niekoľkých filmoch či v piesňach.

01 - Modified: 2021-01-15 13:29:10 - Feat.: 0 - Title: Gigantickému vodnému dielu museli ustúpiť aj staroveké pamiatky, niektoré nadobro zmizli
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
26. apríl 2024 02:45