StoryEditor

Správa tajnej služby Securitate: Ceaušescovmu režimu zostávali iba dni, jeho agenti ale nezaháľali

28.01.2020, 09:15
Holandský investigatívny reportér a spisovateľ Frank Westerman (56) v minulosti pôsobil ako zahraničný korešpondent v Moskve, v deväťdesiatych rokoch Belehrade či Bosne. V decembri 1989, len pár dní predtým, ako padla vláda Nicolae Ceaušesca a samotný Conducator s manželkou bol popravený, bol s kolegom v Rumunsku. O týchto udalostiach chystá reportážnu knihu, TÉME exkluzívne poskytol úryvok z nej.

V ten deň začali z neba padať obrovské, vlhké snehové vločky. Práve sme autom schádzali z karpatských hôr, smerovali sme rovno k Bukurešti. Ako sme sa blížili k Rumunskej nížine, diaľnica sa najskôr zmenila na blato a potom, presne ako na rampe pre skokanov na lyžiach, sa v nej objavili dve zľadovatené brázdy.

Mal som dvadsaťpäť rokov a nikdy predtým som nelyžoval, napriek tomu sme mali požičané dva lyžiarske výstroje pripevnené na streche nášho Renaultu 5. Volali sme ich bleskozvody a mali nám pomôcť k vytvoreniu obrazu vzorných turistov. Novinárske víza nepripadali do úvahy, do vákuovo uzavretého rumunského robotníckeho raja nebol zvedavým očiam vstup povolený.

Zatiaľ čo východní Nemci s úžasom hľadeli do predvianočných výkladov kapitalistických obchodov na Kurfürstendamm v Berlíne a Maďari sa prechádzali po viedenskom Hofburgu, Rumuni stále zostávali v pazúroch Nicolaeho a Eleny Ceaušescovcov, schovaní v záhyboch železnej opony.

Za tmy sme vstúpili do Hotela Majestic, na jednom pleci ruksaky a pod pazuchou druhej ruky lyže. Keď sme zatvorili dvere izby, môj kolega Bart začal kontrolovať všetko zariadenie vrátane elektrických zásuviek, sprchy a radiátorov.

„Sme tu. We´re here, hello hello! Wir sind da!“ kričal v niekoľkých jazykoch, aby upozornil tajnú službu. Bol piatok 15. decembra 1989.

Téma

​Ešte v ten večer sme boli pozvaní k jeho excelencii holandskému ambasádorovi v Rumunsku Coenovi Storkovi. Jeho rezidencia sa nachádzala na adrese Strada Atena 20, rozhodli sme sa, že sa prejdeme, aby sme sa nadýchali čerstvého bukureštského večerného vzduchu.

Coen Stork nás usadil v knižnici s vysvetlením: „Je to jediná miestnosť v celom dome, o ktorej sme presvedčení, že nie je konštantne monitorovaná.“ Totiž, hociktorá z kníh, ktorých bolo okolo stovky, mohla byť podľa neho kedykoľvek nenápadne vybratá a vsunutá späť na svoje miesto s plošticou.

​Položil som na stôl nevyvolané filmy Kodak a podklady pre reportáž, ktoré odídu do Holandska diplomatickou poštou. Boli na nich zachytené tiché okamihy utrpenia: stará žena so šálom tlačiaca vozík zúfalo hľadajúc jedlo, pár v kožušinových čiapkach zapaľujúci sviečky v katedrále, tichí pasažieri za sklom trolejbusu.

Jeden stopár, ktorého sme vzali, sa zjavne v aute zo Západu cítil bezpečne, a tak bol otvorený: „My Rumuni sme kompletne zdevastovaní,“ prezradil nám 25-ročný Alexandru po anglicky. „Už nedokážeme v nič veriť, ani v Boha, ani v obr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-12-19 10:10:12 - Feat.: 0 - Title: Rumuni sa z komunizmu museli vykúpiť krvou, rýchla poprava diktátora ale vyvolala rozpaky
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 05 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 08:06