StoryEditor

Žiadna naivná dievčina, ale emancipovaná bojovníčka. „Žuliana“ Štefánikov posledný odkaz dodržala

05.01.2020, 09:05
„Láska moja, ak mi chceš byť verná, ostaň taká, aká si,“ napísal Milan Rastislav Štefánik v poslednom liste svojej snúbenici Giuliane Benzoni. Ich dotyky lásky netrvali dlho.

„Niektorí autori ho vykresľujú ako nadsamca, ktorý striedal ženy bez zábran,“ hovorí s povzdychom spisovateľ, historik a bývalý diplomat Miroslav Musil o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Muž, ktorý sa stal v celonárodnej ankete najväčším Slovákom, je podľa neho často vykresľovaný rozporuplne s cieľom zaujať. Práve to sa snaží zmeniť, vydal sa po jeho stopách na Tahiti, prebádal archívy v Paríži aj Ríme a dospel k jednoznačnému presvedčeniu: jedinou skutočnou láskou Štefánika bola jeho talianska snúbenica Giuliana Benzoni.

Kto bola táto žena a prečo sa po smrti svojho „malého veľkého Slováčika“, ako Štefánika kvôli neveľkému vzrastu volala, nikdy nevydala?

„V jubilejných rokoch 2018 a 2019 sa vynoril roj (s)pis(ov)ateľov s neraz otáznou erudíciou, lačno sa vrhol na sústo ‚Štefánik‘ a vychrlil knihy žalostne ignorujúce archívne zdroje, hoci sú ľahko dostupné, napríklad v Slovenskom národnom archíve,“ hovorí Miroslav Musil s rozhorčením.

​Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol zosumarizovať niektoré málo známe fakty o rodákovi z Košarísk, ktorý za svoj krátky život zažil nevídanú vedeckú aj politickú kariéru a významne sa pričinil o vznik Česko-Slovenska – v tom čase sa písalo s pomlčkou, čo presadil slovenský diplomat Štefan Osuský a Štefánik to dôsledne dodržiaval.

„Za nemenej dôležité však považujem vzdať náležitú poctu taktiež málo známymi poznatkami o Štefánikovej životnej partnerke a spojenkyni Giuliane,“ vysvetľuje s tým, že práve na tento Štefánikov osudový vzťah sa zameral vo svojej najnovšej knihe Štefánik a jeho Giuliana objektívom archívov Talianska a Vatikánu.

„Giuliana Benzoni zohrala podstatne väčšiu úlohu v jeho úspešných misiách a výstupoch, než sa dosiaľ predpokladalo. A platí to aj vo vzťahu k ďalším ženám jeho života,“ tvrdí bádateľ.

Giuliana a Milan – posledné šťastné chvíle spolu. Giuliana a Milan – posledné šťastné chvíle spolu. Reprofoto z knihy Štefánik a jeho Giuliana

Lásky a lásočky

Tých bolo skutočne viac, a to napriek tomu, že Milan Rastislav nepatril k veľkým fešákom. V detstve prekonal kiahne, ktoré poznačili jeho tvár jazvami, navyše bol nevysokého vzrastu. Napriek tomu ženám imponoval, o tom niet pochýb – zhodujú sa historici.

Svoju prvú lásku spoznal v Prahe, kam odišiel študovať najskôr techniku, potom stavebné inžinierstvo. Išlo o Evu Vrchlickú, dcéru jeho učiteľa a známeho básnika Jana Vrchlického.

„Túto Evu Vrchlickú mal vraj veľmi rád, ale ona sa k nemu správala odmerane. Bola ešte mladučká, keď sa spoznali, mala iba pätnásť rokov. Po nej sa v jeho živote objavila Lidunka Bílá. Jej mama ho u nich doma vítala s nadšením a vypekala preňho skvelé koláče a ťažko povedať, či vyhladovaný študent Milan mal radšej Lidunku

alebo koláče jej mamy,“ vyratúva Musil.

„Hoci to vyzeralo sľubne a skutočne sa schyľovalo k sobášu, Štefánik si chcel najskôr dokončiť doktorát, a to trvalo pridlho. Lidunku napokon vydali za niekoho iného.“

Ďalšou jeho láskou bola istá pani Neumannová, ktorá bola doňho veľmi zaľúbená, čo mu ako bohatá vdova neváhala oplatiť aj materiálne. Vraj mu písala zaľúbené listy do Paríža, kam sa z presunul z Prahy kvôli túžbe zamestnať sa v tamojšom observatóriu. Zatiaľ čo on už ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
13. apríl 2024 10:47