StoryEditor

V chápadlách zla: ŠtB sa do posledných chvíľ snažila udržať komunistický režim pri živote

25.11.2019, 09:05
Prioritou Štátnej bezpečnosti nebola ochrana štátu a jeho občanov, ale ochrana režimu a komunistickej strany, šlo teda o tajnú politickú políciu. Nemala nad sebou žiadnu vonkajšiu kontrolu a nepôsobila na základe zákona, ale na základe tajných rozkazov ministra vnútra.

Zanikla spolu s režimom, no jej chápadlá ovíjajú našu spoločnosť dodnes. S obeťami a vinníkmi československej tajnej komunistickej polície nie sme stále vyrovnaní. Čo prezrádzajú príbehy príslušníka, politickej väzenkyne a tajného spolupracovníka?

 

NÁČELNÍK ŠTB: VRCHOL KARIÉRY PRIŠIEL PO OKUPÁCII

Nebyť ŠtB, Michal Kasan by zrejme celý život pracoval ako robotník. Schopnosti a vzdelanie, ktoré sa skončilo v ľudovej škole, ho na nič iné nepredurčovali. Vďaka komunistickej tajnej polícii však rodák z Tekovskej Breznice vystúpal na najvyššie priečky spoločenského rebríčka. A náhodná neprítomnosť v práci po okupácii v auguste 1968 spôsobila, že to tak aj zostalo.

Neschopný, no prijatý

Zlá rodinná finančná situácia a presvedčenie, že by sa takejto práci dokázal „dokonale venovať“. Tak znelo odôvodnenie záujmu o vstup do Zboru národnej bezpečnosti (ŠtB sa v roku 1947 stala jednou z jej organizačných zložiek, pozn. red.) v tom čase 24-ročného Michala Kasana.

​V skutočnosti nemal veľmi čo ponúknuť. Nielen, čo sa týka vzdelania, ale ani „zásluh“. Do KSČ vstúpil až po februári 1948 – teda keď už to bolo bezpečné – a dokonca sa nezúčastnil ani SNP. Neskôr svoju pasivitu odôvodňoval prianím otca a starého otca, aby ostal doma a staral sa o rodinu.

V roku 1943 sa navyše dopustil pytliactva a krádeže dreva, za čo ho Krajský súd v Banskej Bystrici odsúdil na dva roky odňatia slobody podmienečne. Po absolvovaní základnej vojenskej služby pracoval ako lesný robotník, neskôr vo výrobe leteckého podniku Avia v Čakovicich pri Prahe.

Keďže vedel, že jeho vzdelanie nevyhovuje požiadavkám prijatia, zažiadal si o výnimku, a napokon ho 1. decembra 1948 naozaj prijali. Krajské veliteľstvo ŠtB v Banskej Bystrici sa však postavilo proti. Nebol podľa ich názoru odborne zbehlý, politicky vyspelý a dostatočne intelektuálne schopný. Vyčítali mu aj oneskorený vstup

do radov KSČ. Michal Kasan sa preto zaviazal k odslúženiu štyroch rokov u špeciálnych pohraničných útvarov.

Napokon však už 2. apríla 1949 nastúpil v Bratislave ako pomocný referent na odbor Štátnej bezpečnosti Povereníctva vnútra. Jeho pracovný postup na seba nenechal dlho čakať a už nasledujúci rok sa stal veliteľom tzv. cirkevného referátu. Samozrejme, nevyhnutnou podmienkou na to bolo vystúpenie z rímskokatolíckej cirkvi.

Do basy dopomohol aj Karvašovi

„Pri práci dôsledný, iniciatívny a samostatný. Je kamarátskej úprimnej povahy, trošku však nervózny, na niektoré veci, ktoré sa vyskytnú na pracovisku, má občas mylné názory, avšak po vysvetlení opaku jeho názoru dá sa presvedčiť a svoju chybu snaží odstraňovať [...] je priemerne politicky vyspelý, triedne uvedomelý. Na jeho schopnosti a predpoklady politického rastu by mal viac študovať marx-leninskú literatúru a aktívnejšie sa zapojovať do politickej práce,“ napísali o Michalovi Kasanovi do posudku jeho vtedajší nadriadení.

Michal Kasan Michal Kasan archív

​Jeho dôslednosť a „politickú vyspelosť“ veľmi zreteľne pocítili najmä slovenskí biskupi, katolícki aj nekatolícki duchovní, študenti a profesori Bohosloveckej fakulty v Bratislave: neraz na ňu doplatili rokmi vo väzení.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-11-21 10:14:06 - Feat.: 0 - Title: Ozbrojené zložky čakali v novembri 1989 na rozkaz k zásahu, ŠtB chcela spustiť rozsiahle zatýkanie 02 - Modified: 2019-03-03 07:05:54 - Feat.: 0 - Title: Útek šéfa komunistickej rozviedky Tomana spôsobil poplach, odveta ŠtB bola nemilosrdná
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
14. apríl 2024 18:45