StoryEditor

Milada Horáková odmietla pred komunistami ujsť, tí po jej zatknutí zostali nemilo prekvapení

26.09.2019, 12:05
Bola jedinou popravenou ženou v rámci politických procesov v Československu a stala sa symbolom odporu proti komunistickej totalite. Zatknutím, ktoré napokon vyústilo až do justičnej vraždy, sa pred 70 rokmi začala písať posledná kapitola života Milady Horákovej.

Je to už viac než rok a pol, čo sa v Československu komunisti chopili moci a upevňujú si ju spôsobom sebe vlastným, v zmysle hesla – kto nejde s nami, ide proti nám. Kriminalizácia ich odporcov naberá na obrátkach a mnohí z nich volia emigráciu.

„Moje miesto je tu,“ oponuje bývalá poslankyňa za Československú stranu národno-socialistickú Milada Horáková, keď ju priatelia prehovárajú, aby tiež radšej ušla. S bývalými straníckymi kolegami, tými, ktorí odišli do exilu, i s tými, čo sa rozhodli ako ona, je stále v kontakte. Lenže Štátna bezpečnosť všetky jej aktivity monitoruje a vyhodnocuje ako „záškodnícku činnosť proti republike“.

V utorok 27. septembra 1949 ráno odchádza doktorka Horáková ako zvyčajne do práce. „Chcela, aby som okolo poludnia bol doma, hlavne kvôli našej dcére Jane,“ opísal neskôr Bohuslav Horák posledné chvíle s manželkou. Popoludní je teda doma, tak, ako si želala. V jednej chvíli však cez okno zazrie vstupovať do ich domu dvoch mužov v dlhých plášťoch a pochopí, koľká bije. Stihne ešte pobozkať dcéru, potom cez terasu vybehne do záhrady, preskočí plot a uteká preč.

Čo najrýchlejšie sa snaží dostať za manželkou, aby ju varoval. Nestihne to. Milada Horáková je v tej chvíli už vo väzbe. Príslušníci ŠtB nenechali nič na náhodu a prišli ju zatknúť priamo do kancelárie sociálneho odboru pražského magistrátu, kde pracovala.

Nacistickej šibenici unikla

Nebolo to prvý raz, čo čelila represii. Ešte za monarchie ju kvôli účasti na protivojnovej demonštrácii potrestali vylúčením z gymnázia. Školu mohla dokončiť až po vzniku Československa. Neskôr vyštudovala právo a začala sa angažovať vo verejnom živote. Či už v sociálnych spolkoch, v ústredí Československého Červeného kríža, alebo ako podpredsedníčka organizácie Demokracia deťom.

Milada Horáková a poslanec Alois Štůla sprevádzajú v roku 1937 britského ministra zdravotníctva v Masarykových domovoch. Milada Horáková a poslanec Alois Štůla sprevádzajú v roku 1937 britského ministra zdravotníctva v Masarykových domovoch. Wikimedia Commons

​V tridsiatych rokoch patrila k najvýznamnejším predstaviteľkám ženského hnutia v krajine a aktívne sa, ako členka Československej strany národno-socialistickej, zapájala aj do politického života.

K ešte väčšej aktivite Miladu Horákovú vyburcovala nacistická okupácia. Pomáhala rodinám, ktoré sa museli vysťahovať z Nemcami zabraného pohraničia, a pôsobila aj v odboji. Netrvalo to

však dlho, v lete 1940 ju aj s manželom zatklo gestapo. Nasledovali desiatky výsluchov, mučenie a napokon väzenie. Trest smrti, ktorý jej hrozil, však nakoniec súd v Drážďanoch zmenil na osem rokov žalára.

Po vojne sa znovu stretla s najbližšími. S otcom, s manželom Bohuslavom, ktorý prežil koncentračný tábor i pochod smrti, aj s dcérou Janou. O jej osud sa veľmi bála, keď ich totiž odvlieklo gestapo, mala iba šesť rokov. Po celý čas sa o ňu starala Miladina mladšia sestra Věra.

Dôkaz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
11. apríl 2024 09:08