StoryEditor

Mansona jeho gang slepo poslúchal, vraždami chcel rozpútať rasovú vojnu

09.08.2019, 10:15
Autor:
ČTKČTKastast
Vyčíňanie Mansonovho gangu ukončilo pred 50 rokmi život hollywoodskej herečky Sharon Tate a jej priateľov.

Americká herečka Sharon Tate bola obdivovanou ženou, ktorá mala našliapnuté k sľubnej kariére. Manželka francúzsko-poľského režiséra Romana Polanského mala 26 rokov, za sebou niekoľko úloh vo filmoch a čakala prvé dieťa. Jej život sa však skončil tragédiou, keď sa 9. augusta 1969 stala obeťou brutálnej vraždy, ktorú zosnovala skupina okolo Charlesa Mansona. Nepochopiteľný čin šokoval verejnosť.

Niekdajšia „najkrajšia žena Hollywoodu“ sa s Polanským zoznámila pri castingu na film Ples upírov. Režisérovi sa podľa jeho slov neskúsená herečka sprvu veľmi nepáčila, úlohu v hororovej komédii ale nakoniec Tate dostala. Z milostného romániku s Polanským sa zakrátko zrodil vážny vzťah. Herečka zrušila svoje dovtedajšie zasnúbenie a za Polanského sa v januári 1968 v Londýne vydala.

Sharon Marie Tate sa narodila 24. januára 1943 v texaskom Dallase a svoju kariéru začala v reklamách a malými úlohami v amerických seriáloch. Jej prvým významnejším filmom bol mysteriózny horor Eye of the Devil z roku 1966.

V roku 1967 natočila komédiu Nerobte zmätok, v ktorej sa objavila po boku Tonyho Curtisa a Claudie Cardinalovej, a drámu podľa úspešnej novely Údolie bábik, úloha v ktorej jej vyniesla nomináciu na Zlatý glóbus. Nasledovala snímka The Wrecking Crew (1968) s Deanom Martinom, už spomínaný Ples upírov a posledným filmom Sharon Tate bola komédia 12+1 (1969), v ktorej stvárnila obchodníčku so starožitnosťami. Film bol do kín uvedený až po jej predčasnej smrti.

Herečka Sharon Tate a režisér Roman Polanski. Z milostného romániku sa zrodil vážny vzťah, ktorý vyústil do svadby. Herečka Sharon Tate a režisér Roman Polanski. Z milostného romániku sa zrodil vážny vzťah, ktorý vyústil do svadby. doctormacro.com

​V roku 1969 žila Sharon Tate spolu s Romanom Polanským v prenajatom dome v prestížnej štvrti s výhľadom na Los Angeles. Režisér, ktorý mal vtedy za sebou slávny horor Rosemary má dieťatko, v osudnom čase nebol doma. Natáčal v Londýne.  Herečke robili spoločnosť traja ich priatelia - kaderník celebrít a bývalý Sharonin snúbenec Jay Sebring, dedička kávového reťazca Folger´s Coffee Abigail Folgerová a spisovateľ a Polanského dlhoročný priateľ Wojciech Frykowski.

Po polnoci na 9. augusta 1969 vnikli na pozemok domu štyria Mansonovi nohsledi - Susan Atkinsová, Charles „Tex“ Watson, Patricia Krenwinkelová a Linda Kasabianová. Najprv zabili študenta Stevena Parenta, ktorý bol na návšteve u domovníka. Potom sa dostali do domu a s nikým nemali zľutovanie.

Štyria členovia Mansonovej „Rodiny“, ktorí v auguste 1969 vnikli do domu Sharon Tate a všetkých prítomných zavraždili. Zľava Susan Atkinsová, Charles „Tex“ Watson, Patricia Krenwinkelová a Linda Kasabianová. Štyria členovia Mansonovej „Rodiny“, ktorí v auguste 1969 vnikli do domu Sharon Tate a všetkých prítomných zavraždili. Zľava Susan Atkinsová, Charles „Tex“ Watson, Patricia Krenwinkelová a Linda Kasabianová. charlesmanson.com

​Sharon Tate, ktorá bol v tom čase v ôsmom mesiaci tehotenstva, márne prosila aspoň o život nenarodeného dieťaťa, bola ubodaná. Atkinsová pri odchodu z domu napísala na dvere jej krvou nápis Pig (prasa).

Nasledujúci deň členovia Mansonovej skupiny, posilnení ešte o Leslie Van Houtenovú a Steva Grogana, prenikli do domu podnikateľa Lena LaBianca, ktorého spolu s manželkou Rosemary tiež zavraždili.

Útočníkov o niekoľko mesiacov neskôr zatkli a boli odsúdení na trest smrti (zbavená viny bola iba Kasabianová). Lenže nakoľko bol v roku 1972 v Kalifornii hrdelný trest zrušený, súd verdikt zmenil na doživotie. Atkinsová zomrela vo väzení v roku 2009, Manson v roku 2017, ako 83-ročný. Ďalší odsúdení sa opakovane snažia dosiahnuť podmienečné prepustenie.

Obete Mansonovho gangu. V hornom rade zľava Gary Hinman, Leno a Rosemary LaBiancovci a Steven Parent. Dolu zľava Sharon Tate, Jay Sebring, Wojciech Frykowski a Abigail Folgerová. Obete Mansonovho gangu. V hornom rade zľava Gary Hinman, Leno a Rosemary LaBiancovci a Steven Parent. Dolu zľava Sharon Tate, Jay Sebring, Wojciech Frykowski a Abigail Folgerová. charlesmanson.com

​Charles Manson, ktorý sa túžil stať hudobníkom a už od mladosti mal problémy so zákonom, založil v roku 1967 komunitu, ktorá mala asi sto členov (prevažne žien) a do histórie sa zapísala ako „Mansonova rodina“. So svojimi obdivovateľmi sa venoval neviazanému sexu a drogovým orgiám. Ako neskôr vypovedala členka skupiny Susan Atkinsová, verili Mansonovi, ktorý tvrdil, že je prevtelením Ježiša Krista. 

V roku 1969 nariadil svojim stúpencom, aby náhodne zabíjali obyvateľov belošskej luxusnej štvrte v Los Angeles, v nádeji, že tak rozpúta rasovú vojnu. Prvú vraždu spáchali členovia „Rodiny“ v júli 1969 a obeťou sa stal učiteľ hudby Gary Hinman, v auguste potom nasledovali spomínané masakre v domoch Sharon Tate a Lena LaBianca.

Charles Manson na fotografii z policajnej databázy z roku 1969 (vľavo) a na poslednej väzenskej snímke z roku 2017. Charles Manson na fotografii z policajnej databázy z roku 1969 (vľavo) a na poslednej väzenskej snímke z roku 2017. murderpedia.org

​Činy Mansonovej skupiny ani po rokoch nestratili nič zo svojho šokujúceho charakteru. O udalostiach z roku 1969 bola napísaných viacero kníh a inšpirovali sa nimi aj filmári.

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 23:02