Od roku 1940 platila na Slovensku všeobecná pracovná povinnosť pre všetkých od 18 do 60 rokov.Slovenský národný archív – fond Slovenská tlačová kancelária
StoryEditor

Zlaté časy, ktoré neboli zlaté. Režim sa pýšil likvidáciou nezamestnanosti, zásobovanie však nezvládal

18.07.2019, 12:15
Nostalgické spomienky pamätníkov na blahobyt, ktorý vládol počas Slovenského štátu, nie sú bezdôvodné. Rovnako bezdôvodné však neboli počas jeho existencie ani ironické slogany typu „Tiso, Tuka, kde je múka?!“, ktoré kolovali medzi ľuďmi.

Hospodársky rast, pomerne pevná mena, minimálna nezamestnanosť a nové sociálne vymoženosti. Slovenský štát zaznamenával najmä v prvých rokoch svojej existencie vďaka vojnovej konjunktúre skutočne rozmach a chcel, aby to pocítili aj jeho obyvatelia.

A nielen oni. Svoju životaschopnosť a životnú úroveň obyvateľstva sa snažil vystavovať na obdiv aj navonok, predovšetkým pred svojím tútorom, nacistickým Nemeckom, ktorého predstavitelia na Slovensku buď pôsobili, alebo ho z času na čas navštívili.

„Keď napríklad v roku 1941 prišiel do Bratislavy ríšsky minister propagandy Joseph Goebbels, bol prekvapený tým, čo všetko tu je. Lenže Bratislava nebola verným obrazom Slovenska. Bola skôr akousi výkladnou skriňou, ktorou režim ukazoval, v akom blahobyte sa tu žije,“ hovorí pre HN historik Miroslav Sabol.

Prosperita, sociálne vymoženosti či rastúca životná úroveň v období Slovenského štátu, na ktorú spomínali pamätníci a dodnes ju vyzdvihujú apologéti Tisovho režimu, bola však vo veľkej miere iluzórna. Jednak nebola dlhodobo udržateľná a najmä sa netýkala zďaleka všetkých.

Masť nebola vôbec, múky a mäsa málo

V polovici septembra 1941, dva týždne po tom, ako Bratislavu navštívil Goebbels, priniesol denník Slovák informáciu o zavedení regulovaného odberu mäsa. Príslušná vyhláška stanovila prídel 400 gramov mäsa na osobu a týždeň, s tým, že kto si ho v tom-ktorom týždni nevybral, stratil naň nárok.

Mäso nebolo prvou ani jedinou surovinou, ktorá dostala nálepku úzkoprofilového tovaru. Ak si odmyslíme trvalé problémy s nedostatkom masti a slaniny, prvé výraznejšie komplikácie so zásobovaním sa objavili už na jar 1940. Vtedy sa nedostatkovým tovarom stal cukor a o rok neskôr vypukla ešte väčšia kríza, pre zmenu s múkou. Nákup týchto komodít od tej chvíle podliehal regulácii a každému sa zapisoval do takzvanej odbernej knižky.

Od septembra 1941 sa na Slovensku po masti, cukre a múke zaradilo medzi nedostatkový tovar aj mäso. Od septembra 1941 sa na Slovensku po masti, cukre a múke zaradilo medzi nedostatkový tovar aj mäso. Archív UK BA

​„Režim sa na jednej strane chválil, že na Slovensku nemáme systém potravinových lístkov ako v Protektoráte Čechy a Morava či iných štátoch, skutočnosť však bola taká, že nákup bol podmienený práve zápisom do odbernej knižky. Nehovoriac o tom, že napríklad v porovnaní s Protektorátom bola u nás pri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 01:56