StoryEditor

Tvrdohlavý a zabudnutý diplomat Štefan Osuský: Vďaka nemu máme Petržalku, pripomína historik

01.04.2019, 10:25
Bol spoluautorom Clevelandskej dohody, dokázal pôsobiť na amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, počas mierových rokovaní vo Versailles pokoril obávaného grófa Apponyiho a po rozbití Československa v marci 1939 odmietol Nemcom vydať vyslanectvo v Paríži. Výnimočne schopný slovenský diplomat Štefan Osuský, na ktorého žiarlil aj Edvard Beneš, sa narodil pred 130 rokmi.

Keď sme si vlani pripomínali sté výročie vzniku Československa, veľa sa hovorilo o Masarykovi, Štefánikovi či Benešovi, avšak takmer vôbec o slovenskom diplomatovi Štefanovi Osuskom (31. 3. 1889 – 27. 9. 1973). „A pritom to bol on, kto pri vyjednávaní hraníc Československa bojoval o každý štvorcový meter slovenského územia. Vďaka nemu máme Petržalku,“ pripomína v rozhovore bývalý diplomat a historik PhDr. MIROSLAV MUSIL, PhD.

Keď sme sa spolu rozprávali o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, často sa objavovalo meno slovenského diplomata Štefana Osuského. Kto to bol?

Bol to rodák z Brezovej pod Bradlom, pričom Štefánik pochádzal z Košarísk, čo bola časť Brezovej pod Bradlom. Bol medzi nimi deväťročný vekový rozdiel (Štefánik sa narodil v roku 1880, Osuský v roku 1889, pozn. red.).

Vraj neukončil štúdium na bratislavskom evanjelickom lýceu kvôli grófovi Apponyimu. Je to pravda?

Je. Osuský to opísal tak, že na jar v roku 1905 navštívil lýceum vtedajší minister školstva gróf Albert Apponyi, ktorý stál za maďarizáciou slovenských škôl. Spýtal sa Osuského, odkiaľ je. Keď mu chlapec odpovedal, že z Brezovej, Apponyi reagoval: „Brezová, to je miesto, ktoré plodí všetky revolúcie proti Maďarom. Ale ty budeš dobrý Maďar.“

Téma

A Osuský mu oponoval?

Práveže mlčal. Nechcel Apponyimu prisvedčiť, ale ani oponovať, tak sa rozhodol byť ticho. Apponyi si jeho mlčanie vysvetlil ako urážku a riaditeľovi povedal, že majú Osuského vylúčiť. Blížili sa prázdniny, tak mu povedali, že nech sa vráti v septembri, keď sa na incident zabudne. Lenže sa nezabudlo, Apponyi dokonca trval na tom, aby ho vylúčili zo všetkých škôl v Uhorsku. Vtedy sa 16-ročný Osuský rozhodol odísť do Ameriky.

Mal tam nejaké zázemie?

V Chicagu žila jeho sestra s manželom. Osuský tam najprv študoval teológiu, pretože to bolo najjednoduchšie a on ešte dobre neovládal anglický jazyk. Neskôr sa dal na štúdium geológie, čo bola jeho veľká vášeň a bol aj na expedícii v Rocky Mountains. Na dôvažok vyštudoval ešte právo, doktorský titul z práv získal v roku 1916.

A to mu doma, v Rakúsko-Uhorsku, bolo znemožnené študovať...

Študoval aj politológiu, sociológiu a psychológiu, zaujímal sa o dianie v Európe. Začal sa angažovať v krajanskom hnutí, najprv v Českom národnom združení, neskôr v Slovenskej lige. Založil krajanské noviny Slovenské slovo a Slovenský týždenník. V roku 1916 sa stal podpredsedom Slovenskej ligy, ktorá ho vzápätí vyslala do vojnou zmietanej Európy na pomoc odboju proti Rakúsko-Uhorsku, no s nejasnými inštrukciami vo vzťahu k Čechom.

V čom spočívala jeho misia?

Bol spoluautorom Clevelandskej dohody, ktorá vznikla v roku 1915 a definovala Česko-Slovensko ako federatívnu krajinu. To znamená, že už vtedy bola paradoxne o krok ďalej ako Pittsburská dohoda z roku 1918, kde sa už o federácii nehovorilo.

Prečo teda dostal nejednoznačné pokyny?

Nie všetkým Slovákom v USA sa vtedy páčila predstava spoločného štátu s Čechmi. Niektorí boli za to, aby Slovensko získalo absolútnu autonómiu v rámci Uhorska, dokonca existovala aj idea pripojiť sa k cárskemu Rusku. Preto dostal pokyny zastávať skôr opatrné stanovisko. To však Osuský odmietol. Bolo mu jasné, že malá a málo známa krajina Slovensko má šancu jedine v aliancii s Českom. Aby sme boli presnejší, v budúcom Československu vtedy žili tri milióny nemeckej menšiny. Slovákov boli zhruba dva milióny a Čechov pribli...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
17. apríl 2024 08:10