StoryEditor

Hitler vs. Stalin: Ženy, ktoré im vstúpili do života trpeli, ich vzťahy sa končili tragicky

19.03.2019, 09:10
Dvaja z najmocnejších a najkrutejších mužov 20. storočia nemali šťastie v láske. Ženy, ku ktorým ich ťahalo srdce, im neboli dopriate, alebo pod rukami týchto tyranov trpeli, až kým ich nevyslobodila smrť. Neraz vlastnou rukou.

Je všeobecne známe, že druhá manželka Stalina zomrela za záhadných okolností a už v čase jej smrti sa šírili nielen rôzne reči, ale aj oficiálne vyhlásenia mali k pravde ďaleko. Rovnako samovražda Hitlerovej nevlastnej netere Geli zaváňala riadnym škandálom, ktorý bolo treba ututlať. Zabúdať ​by sme nemali ani na samovraždu Evy Braunovej – vlastnou rukou zomrela sotva 40 hodín po svadbe.

Tieto ženy však neboli jediné – pre lásku či pobláznenie si siahli na život aj ďalšie blízke ženy týchto dvoch mocných mužov, nehovoriac o ďalšom utrpení z ich rúk.

Krásna nevesta

V živote Josifa Vissarionoviča Džugašviliho bolo mnoho žien, ale len veľmi málo lásky. Tej si mnoho neužil vo vlastnej rodine, jeho matka zrejme nikdy nepočítala s tým, že by jej jediný syn mal mať niekedy milostné pletky, poslala ho totiž učiť sa za kňaza.

​Z jej malého Sosa sa však práve v seminári stal zarytý ateista a nakoniec oddaný boľševik. Netrvalo dlho, kým sa naplno oddal tejto životnej ceste a prijal novú prezývku – Koba. Školu opustil definitívne v roku 1899 a zanedlho už okolo seba združoval mladých revolucionárov do takej miery, že sa dostal aj do hľadáčika tajnej cárskej polície. Neraz unikol zatknutiu a žil pod rôznymi menami. Podľa záznamov však nakoniec začal s tajnou políciou spolupracovať a zároveň organizoval rôznu násilnú protizákonnú činnosť. Viedol nebezpečný, ale zároveň romantický život.

Možno práve to bola jedna z vecí, ktorá oslovila aj mladú „Keto“ Svanidzeovú. Dievčina spolu so súrodencami pochádzala z chudobnej gruzínskej rodiny. Jej brat Alexander študoval so Stalinom v seminári, ale odišiel pred záverečnými skúškami a bol tiež presvedčeným boľševikom.

V roku 1905 pozval Stalina, vtedy ešte Kobu, aby býval s ním a jeho sestrami v Tiflise. Sestry viedli v tomto meste vlastnú úspešnú krajčírsku dielňu s ateliérom. Zatiaľ čo muži pod maskou krajčírstva plánovali svoje nelegálne akcie, salón navštevovali manželky a dcéry miestnych prominentov. Avšak tajná polícia už bola na stope.

S príchodom roku 1906 oznámil Koba svojim najbližším spolupracovníkom, že sa chce oženiť. Jeho nastávajúca Ketevan bola nielen krásna, ale na vtedajšie pomery aj dosť vzdelaná a emancipovaná. A zároveň hlboko veriaca, preto si želela cirkevný obrad.

Na svoju prvú ženu Keto spomínal Stalin s láskou a nehou. Na svoju prvú ženu Keto spomínal Stalin s láskou a nehou. Profimedia

​To bol pre ateistu Stalina problém, nakoniec však našiel kňaza, ktorý súhlasil s obradom, hoci aj s falošnými dokladmi. 29. júla 1906 o druhej v noci boli za prítomnosti desiatich najbližších Josif a Keto zosobášení. Nevesta bola v tom čase zhruba mesiac tehotná, no pár svoj sobáš nezaregistroval oficiálne a manželka naďalej používala meno za slobodna, ako uvádza historik Stephen Kotkin.

Stalina čoskoro odviedli povinnosti mimo mesta a Keto bola v piatom mesiaci tehotenstva zatknutá. Len vďaka známostiam sa nakoniec z väzenia dostala. Syn Jakov sa narodil na konci marca 1907 a otec chlapca bol priamo pri pôrode. Jeho priatelia sa vyjadrili, že po tomto miloval svoju ženu a syna ešte intenzívnejšie, ako to spomína aj Michail Monaselidze, švagor Alexandra Svanidzeho.

Zdá sa, že k nim skutočne bol emocionálne pripútaný, existujú však aj svedectvá očitých svedkov, ktorí hovoria, že bol schopný tehotnú manželku zhodiť na zem a kopnúť do brucha. Túto krutú stránku Stalina nezabudol pripomenúť historik Anton Ovsejenko.

Keto zomiera

V júni 1907 Stalin narýchlo presťahoval rodinu do Baku, hneď po tom, ako došlo v Tiflise k veľkej bankovej lúpeži, dúfal, že takto unikne pozornosti polície. Tento krok sa ukázal ako fatálny.

V horúcom au...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-10-07 09:24:59 - Feat.: 0 - Title: Pani Hitlerovou bola len niekoľko hodín. Eva Braunová mala o svojej budúcnosti jasnú predstavu 02 - Modified: 2018-12-17 19:53:08 - Feat.: 0 - Title: Zakomplexovaný paranoik, či chladné monštrum? Polovzdelaný Stalin bol mužom bez zábran 03 - Modified: 2019-02-27 11:01:28 - Feat.: 0 - Title: Pani „Leninová“: Nadeždu Krupskú Stalin nenávidel, netrúfol si ju však zlikvidovať 04 - Modified: 2019-02-05 19:16:54 - Feat.: 0 - Title: Kam zmizli Hitlerove miliardy? O jeho majetok sa mali podeliť traja ľudia, bol v tom však háčik
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 12:25